OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJKUPLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT: Iznenadićete se kada vidite na kom se mestu našao BEOGRAD
Najskuplji gradovi za život, Foto: Profimedia

skupoća života

OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJKUPLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT: Iznenadićete se kada vidite na kom se mestu našao BEOGRAD

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cenama u restoranima i marketima, cenama javnog prevoza, režije, zdravstvene zaštite, rente i slično

Objavljeno:

Numbeo je sajt koji se bavi analizom dnevnih troškova širom sveta, a jedna od listi koju su formirali, zanimljiva je nama s obzirom na to da su sumirali koji su to najskuplji i najjeftiniji gradovi za život na Balkanu i u svetu.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cenama u restoranima i marketima, cenama javnog prevoza, režije, zdravstvene zaštite, rente i slično.

Utvrđeno je da je na Zapadnom Balkanu najskuplji grad za život glavni grad Srbije Beograd (186. mesto u Evropi), a odmah nakon njega je Budva (188 mesto u Evropi), turistička prestonica Crne Gore. Iza Beograda je i Tirana (194. mesto u Evropi), glavni grad Albanije.

"Iako se Tirana smatra jeftinom za život sa stanovišta ostalih Evropljana, ona je skupa za lokalno stanovništvo i nivo dohotka", piše Euractiv.

1 / 4 Foto: Profimedia

Jedno od najjeftinijih mesta za život je Priština (234. mesto u Evropi), a slede Niš u Srbiji (232. mesto) i Tuzla u Federaciji BiH (227. mesto).

Glavni grad Bosne i Hercegovine je na 206. mestu u Evropi i skuplji je za život od Podgorice, Novog Sada, Skoplja, Banje Luke...

U Hrvatskoj je najskuplje živjeti u Zadru (141. mesto u Evropi), zatim u Dubrovniku pa Zagrebu, koji je na 150. mestu prema ceni življenja u gradovima u Evropi a nije jeftino živeti ni u Splitu.

Bazel najskuplji

Na vrhu liste najskupljih u Evropi za 2023. godinu je Bazel, a slede Cirih, Loyana, Zug i Bern, svi u Švajcarskoj. Ostali gradovi koji spadaju u top deset najskupljih nalaze se u Norveškoj: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondhejm i Tromse.

Pri dnu liste su gradovi u ratom razorenoj Ukrajini, a na poslednjem mestu je Harkov. Druga jeftina mesta za život su ukrajinski gradovi Lavov, Odesa, Dnjepar i Kijev.

Rešenje problema skupih stanova, kako kažu stručnjaci, možda postoji ali da li je moguća u Srbiji je pravo pitanje.

(Espreso/ Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.