KOLIKE SU PLATE PO SEKTORIMA U AUTOINDUSTRIJI U NEMAČKOJ? Srušićete se kada čujete koliko ZARAĐUJU ONI NA "ČELU"
Rad u autoindustriji, Foto: Profimedia

NEVERICA

KOLIKE SU PLATE PO SEKTORIMA U AUTOINDUSTRIJI U NEMAČKOJ? Srušićete se kada čujete koliko ZARAĐUJU ONI NA "ČELU"

Što ste duže u kompaniji, to su veća i plata

Objavljeno: 12:31h

Početnici kreću od 2.398 evra mesečno, a iskusni kvalificirani radnici mogu računati na 3.240 evra mesečno. Međutim, to nije sve.

Raditi u nemačkoj autoindustriji zasad nije loše jer radnike štite kolektivni ugovori ili moćni sindikati poput IG Metala.

Bild.de objavio je zanimljivu informaciju o platama u Audiju. Uglavnom, što ste duže u kompaniji, to su veća i plata. Početnici kreću od 2.398 evra mesečno, a iskusni kvalificirani radnici mogu računati na 3.240 evra mesečno. Osim toga, postoje i bonusi za rad tokom praznika i regres za odmor, prenosi HAK.hr.

Audi, Automobil
foto: Profimedia

Godišnja bruto plata je 86.800 evra za inženjera, 87.200 evra za voditelja projekta, 78.300 za softveraša, 39.200 evra za mehaničara ili 49.700 za logističara.

Postoji i kolektivno ugovoreni dodatak od 27,5 odsto mesečne plate jednom godišnje 31. jula – za sve članove IG Metalla. Takođe, tu su i božićnice koje se određuju po stažu, a to je učešće u deljenju profita kompanije, prenosi BiznisInfo.

Motorno ulje, Ulje, Automobil, Hauba
foto: Profimedia

A visoki menadžment? Prema podacima za 2021. godinu, predsednik Upravnog odbora Audija Markus Deusmann zaradio je osnovnu platu od 1,4 miliona evra.

Međutim, to je samo manji deo primanja jer mu je, uz razne bonuse, isplaćeno malo više od pet miliona evra.

Za kraj, prošle godine tadašnji šef Volkswagenovog koncerna, u čijem je sastavu i Audi, Herbert Diess, zaradio je više od 10 miliona evra.

(Espreso/B92/Biznisinfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.