ZELENSKI ODRŽAO ISTORIJSKI GOVOR U AMERIČKOM KONGRESU: Usledile su reakcije moćnika!
Volodimir Zelenski, Foto: TWITTER/KAITLANCOLLINS

OGLASIO SE

ZELENSKI ODRŽAO ISTORIJSKI GOVOR U AMERIČKOM KONGRESU: Usledile su reakcije moćnika!

Zelenski je obećao da neće biti "nikakvih kompromisa" u pokušaju da se okonča rat i obećao da se Ukrajina "nikada neće predati"

Objavljeno: 08:31h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je istorijski govor u američkom Kongresu u sredu uveče, iskazao je zahvalnost američkoj podršci u borbi protiv ruske agresije otkako traje rat i zatražio još.

Zelenski je dočekan ovacijama po ulasku u Kongres.

"Nadam se da će moje reči poštovanja i zahvalnosti odjeknuti u svakom američkom srcu. Uprkos svim izgledima i scenarijima propasti, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i udara", rekao je Zelenski tokom zajedničkog sastanka Kongresa.

"Mi smo pobedili Rusiju u borbi za umove sveta. Nemamo straha, niti ga treba imati bilo ko na svetu. Ukrajina je izvojevala ovu pobedu i to nam daje hrabrost, što nadahnjuje ceo svet", dodao je on.

Zelenski je obećao da neće biti "nikakvih kompromisa" u pokušaju da se okonča rat i obećao da se Ukrajina "nikada neće predati".

On je rekao da je sukob pokazao kako je demokratija širom sveta testirana i da će njegov ishod oblikovati svet generacijama.

"Ova borba će definisati u kakvom će svetu živeti naša deca i unuci, a potom i njihova deca i unuci", rekao je on.

Ali, rekao je Zelenski, borba na bojnom polju i dalje traje, a Amerika je bila ključna za ono što se tamo događa.

"Znam da sve zavisi od nas, od ukrajinskih oružanih snaga. Ipak, toliko toga zavisi od sveta. Toliko toga u svetu zavisi od vas", rekao je Kongresu.

"Rusija bi mogla da zaustavi svoju agresiju, zaista, kad bi htela. Ali možete ubrzati našu pobedu", rekao je, pa dodao da je dan pre leta u Vašington posetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu.

1 / 10 Foto: Profimedia

Opisao je regiju kao "natopljenu krvlju".

"Rusi koriste sve što imaju protiv Bahmuta i drugih naših lepih gradova. Okupatori imaju značajnu prednost u artiljeriji, imaju prednost u municiji, imaju puno više projektila i aviona nego što smo mi ikada imali. Istina je, ali naše odbrambene snage stoje", rekao je on.

Nakon toga je američkom Kongresu pokazao zastavu koju su mu dali branioci u Bahmutu, koji je posetio dan pre dolaska u SAD.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i potpredsednica Kamala Haris su je podigle.

"Ova zastava je simbol naše pobede u ovom ratu. Stojimo, borimo se i pobedićemo jer smo ujedinjeni - Ukrajina, Amerika i ceo slobodni svet", rekao je.

Zelenski se pre toga sastao sa Pelosi, a po dolasku u Vašington prvo je imao sastanak sa predsednikom Bajdenom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.