U SVEMIRU JE BIO GODINU DANA: Kada se vratio, STRAVIČNE STVARI SU MU SE DESILE SA TELOM (VIDEO)
Skot Keli, Foto: Printscreen/Youtube/CBS Mornings

UŽAS

U SVEMIRU JE BIO GODINU DANA: Kada se vratio, STRAVIČNE STVARI SU MU SE DESILE SA TELOM (VIDEO)

Glavni simptomi boravka u vakuumu, opisane u knjizi, portal Sci-Tech Universe sažeo je za svoje čitaoce

Objavljeno:

NASA-in astronaut Skot Keli postavio je rekord u dužini boravka u svemiru. Međutim, za 340 dana provedenih u svemirskoj stanici, danas plaća visoku cenu.

O tome šta nije u redu sa njim piše u svojoj najnovijoj knjizi "Izdržljivost". A pošto ima mnogo simptoma, knjiga nije tanka. Glavni simptomi boravka u vakuumu, opisane u knjizi, portal Sci-Tech Universe sažeo je za svoje čitaoce.

Rizik od raka

- Dok sam bio u svemiru, primao sam dnevnu dozu zračenja jednaku 10 rendgenskih snimaka grudnog koša. Ovo je povećalo rizik od razvoja raka do kraja života - piše u knjizi.

Zglobovi natečeni kao da će eksplodirati

- Osećam kako mi tkivo ispod nogu otiče. Krećem do kupatila, primećujući otok na mojim bolnim nogama. Desno. Levo. Desno. Levo. Odlazim do kupatila, palim svetlo i gledam dole u noge. Vanzemaljski udovi. Zovem svoju ženu, vičem iz kupatila. "Dušo, vidi". Ona se saginje i stiska mi članke rukama. Izgleda kao da se igra sa balonom sa vodom.

Osip koji peče

- I mene boli cela koža. Žena očajnički pregleda moje telo. Ispostavilo se da imam čudan osip na leđima, listovima i vratu - gde god da je telo došlo u kontakt sa krevetom. Izgleda kao alergija, kao da me izujedao roj pčela - piše Skot u svojoj knjizi.

Konstantna groznica

- Konačno sam uspeo da kažem nešto - Amiko, osećam se loše, smrzavam se. Nju je moj glas zabrinuo. Njena hladna ruka ide preko mog ramena, pa preko čela. Njoj nije joj hladno, dok ja gorim.

Zastrašujući protok krvi u donjim ekstremitetima

- Mučim se da ustanem. Osećam ivicu kreveta. Klizim nogama polako ka podu. Podižem leđa. Svaki put kada se pomerim osećam se kao da se davim u pesku. Osećam krv. To je kao da stojite na glavi i čujete zvuk tečnosti koja vam se skuplja u glavi. Samo obrnuto.

Talasi mučnine mnogo veći nego u prethodnim misijama

- Spavao sam nekoliko sati, ali sam bio u delirijumu. Uložio sam mnogo truda da se osvestim. Da kažem svojoj ženi kako se loše osećam. Imam jaku vrtoglavicu. Groznicu. Bol u celom telu. Nikada se nisam ovako osećao, čak ni u svemiru posle dugog puta.

Prerano ostareli mišići i zglobovi

- Mart 2016. Vratio sam se na Zemlju nakon godinu dana u svemiru. Vraćao sam se tačno 48 sati. Odgurujem se od stola i mučim se da ustanem. Kao starac koji se diže iz svoje omiljene fotelje.

Neverovatan osećaj gravitacije

- Sve me boli. Svi zglobovi i mišići protestuju zbog toga što sam u zemljinom gravitacionom polju. Vrti mi se i u glavi, iako ne mogu da povraćam. Svlačim se i penjem u krevet. Uživam u osećaju čaršava, osećaju pokrivača koji me pokriva.

Keli kaže da je bio svestan rizika koje preuzima od početka misije. Sada mora skupo da plati svoje napuštanje Zemlje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.