KINA NA UDARU NOVOG TALASA KORONE: Broj novozaraženih RASTE, kao i preminulih!
Kina, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

KINA NA UDARU NOVOG TALASA KORONE: Broj novozaraženih RASTE, kao i preminulih!

Peking je danas prijavio pet smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusa, tri više u odnosu na ponedeljak, koji su ujedno bili prvi smrtni slučajevi prijavljeni u poslednjih nekoliko nedelja.

Objavljeno:

Kina povećava broj kreveta na jedinicama intenzivne nege, zalihe lekova za borbu protiv koronavirusa, kao i broj zdravstvenih radnika, u jeku novog talasa epidemije koji je zahvatio tu zemlju.

Peking je danas prijavio pet smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusa, tri više u odnosu na ponedeljak, koji su ujedno bili prvi smrtni slučajevi prijavljeni u poslednjih nekoliko nedelja.

Od početka pandemije Kina je prijavila 5.242 smrtna slučaja prouzrokovanih koronavirusom, što je veoma nizak broj po globalnim standardima.

Od kako je Kina je ovog meseca počela da ublažava strogu politiku "nulte nolerancije" na virus korona, nakon protesta protiv ograničenja koja su u velikoj meri držala virus pod kontrolom, broj prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom je u naglom porastu, prenosi Gardijan.

Kineske vlasti su priznale da sistem za testiranje i evidentiranje obolelih ne može da isprati sve obolele, a broj prijavljenih smrtnih slučajeva zbog epidemije je u suprotnosti sa navodnim izveštajima o povećanom angažovanju pogrebnih preduzeća.

Obezbeđenje i policija čuva najmanje jednu veliku pogrebno preduzeće u Pekingu, nakon nedavnih medijskih izveštaja o zabeleženim dugim redovima koje su napravila pogrebna vozila ispred krematorijuma, u Pekingu, preneo je Rojters.

1 / 6 Foto: Profimedia

Biritanska agencija nije mogla da utvrdi da li se tamo prebacuju ppreminuli usled zaražavanja koronavirusom.

Brojni izveštaji državnih medija izveštavaju o pojačanim naporima zdravstvenih vlasti na jačanju zdravstvene infrastrukture i snabdevanju medicinskih ustanova, prenosi Gardijan.

Prema navodima Global tajmsa, nekoliko velikih gradskih bolnica nabavilo je više respiratora i druge opreme za hitne slučajeve.

Pozivajuci se na stručnjake, u izveštaju se navodi da postoji velika zabrinutost u pogledu broja zaposlenih, posebno medicinskih sestara na intenzivnoj nezi. Prošle nedelje je objavljeno da su lekari i medicinske sestre primorani da rade čak i nakon pozitivnog testa.

Nekoliko velikih gradskih bolnica nabavljalo je više respiratora i druge opreme za hitne slučajeve.

Guangdžou, grad u kome živi 15 miliona stanovnika, povecao je broj klinika kako bi omogucio zbrinjavanje čak 110.000 pacijenata dnevno.

U Nanjingu je uvedeno ograničenja kupovine ibuprofena i drugih lekova, koji se koriste u lečenju koronavirusa.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD zabrinute zbog porasta obolelih od koronavirusa u Kini zbog potencijalnog novog talasa pandemije, prenosi Rojters.

Znamo da svaki put kada se virus širi, da ima potencijal da mutira i da predstavlja pretnju ljudima svuda, rekao je Prajs.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.