OGLASIO SE GUTEREŠ: Najavio je BITNU STVAR, a onda spomenuo i RAT u UKRAJINI
Antonio Gutereš, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

obratite pažnju!

OGLASIO SE GUTEREŠ: Najavio je BITNU STVAR, a onda spomenuo i RAT u UKRAJINI

Gutereš je pozvao lidere država, predstavnike poslovnog sveta, civilnog društva i finansija da se više angažuju u borbi protiv klimatskih promena

Objavljeno:

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas u Njujorku da će sazvati klimatski samit za septembar sledeće godine, na kojem će biti razmotreni ambiciozni planovi za konkretne akcije za sprečavanje globalnog zagrevanja.

Gutereš je pozvao lidere država, predstavnike poslovnog sveta, civilnog društva i finansija da se više angažuju u borbi protiv klimatskih promena, jer je to jedini put zadržavanja globalnog zagrevanja, prema planu, do 1,5 stepeni Celzijusa.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Gutereš je, na konferenciji za novinare na kraju godine, rekao da će se i dalje angažovati u potrazi za postizanjem mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Ključni princip osnivačke Povelje UN jeste poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ukazao je Gutereš, napominjući da nije optimista da će u bliskoj budućnosti otpočeti mirovni pregovori za Ukrajinu i smatra da će se rat nastaviti.

Gutereš je, međutim, izrazio očekivanje da će mir u Ukrajini biti postignut naredne godine, preneo je Rojters.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.