ZELENSKI POZVAO RUSIJU DA POČNE SA POVLAČENJEM: Ima novi zahtev za Zapad!
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

ZELENSKI POZVAO RUSIJU DA POČNE SA POVLAČENJEM: Ima novi zahtev za Zapad!

Tokom video obraćanja učesnicima konferencije G7, Zelenski je rekao da bi bilo "ispravno da ovog Božića počne povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine"

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je izvršio pritisak na zapadne lidere da obezbede naprednije naoružanje za njegovu zemlju kako bi pomogli u ratu sa Rusijom, a ruskim snagama uputio je poziv da se povuku iz okupiranih oblasti Ukrajine sugerišući Božić kao datum povlačenja.

Tokom video obraćanja učesnicima konferencije G7, Zelenski je rekao da bi bilo "ispravno da ovog Božića počne povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine", preneo je AP.

"Ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine, onda će biti obezbeđen pouzdan prekid neprijateljstava. Odgovor iz Moskve će pokazati šta zaista žele u Kremlju: dalju konfrontaciju sa svetom, ili konačni prekid agresije", rekao je Zelenski.

Kremlj je odbacio sve prethodne apele da odustane od pripojenih teritorija, ali za sada nema reakcija Kremlja na apel ukrajinskog lidera.

"To što nema masovnih udara dokaz da se Rusija sprema za njih"

"To što trenutno nema masovnih raketnih udara na Ukrajinu ukazuje da se Rusija sprema za njih i da bi mogla da udari svakog trenutka", smatra ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

On je u video obraćanju rekao da Ukrajina posle svakog ruskog udara obnavlja energetski sistem koliko god je to moguće, prenosi Ukrinform. Ocenio je da Rusija nije odustala od te, kako je naveo, "terorističke taktike" i da se i dalje nada da će u Ukrajini potpuno nestati struje.

"Zato, sve dok imaju rakete - a Rusija ih i dalje ima - molim vas da ozbiljno shvatite sva upozorenja ukrajinske vojne komande, našeg vazduhoplovstva i upozorenja za vazdušne napade", istakao je Zelenski.

(Espreso/Telegraf/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.