OŠTEĆEN STRATEŠKI BOMBARDER B-2: Avion se ZAPALIO u bazi Vajtmen-Misuri! (VIDEO)
Bombarder, Foto: PRINTSCREEN INSTAGRAM/RAGE X

oštećenje

OŠTEĆEN STRATEŠKI BOMBARDER B-2: Avion se ZAPALIO u bazi Vajtmen-Misuri! (VIDEO)

Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO VJ 19. maja te ratne 1999. godine nalazio se u rejonu sremskog sela Bečmen na vatrenom položaju

Objavljeno:

Američki strateški bombarder B-2 Spirt nedavno je oštećen prilikom prinudnog sletanja u matičnoj vazduhoplovnoj bazi Vajtmen u Misuriju. Kako su preneli pojedini američki mediji koji se bave vojnom problematikom i avijacijom, o ovom incidentu prvo se počelo govoriti 10. decembra, a zatim je 509. bombarderska esakdrila potvrdila incident.

„B-2 spirit američkog ratnog vazduhoplovstva doživeo je kvar u letu tokom rutinskih operacija i oštećen je na pisti u bazi Vajtman nakon što je uspešno završio prinudno sletanje. Nije bilo povređenih ljudi. Došlo je do požara na letelici prilikom sletanja, a vatrogasna jednica ugasila je požar. Istraga incidenta je u toku, a šteta će tek naknadno biti utvrđena", saopšteno je iz 509. bombarderske eskadrile.

Bombarderska flota
foto: PRINTSCREEN INSTAGRAM/RAGE X

Svi incidenti sa B-2 bombarderima

Bombarderska flota sastavljena je od 20 primeraka. Inače ovo nije prvi slučaj u kome su učestvovali ovi bombarderi.

Septembar 2021.

Silačn incident dogodio se u septembru 2021. Bombarder B-2 koji je učestvovao u tom incidentu ostao je bio bez levog krila pošto je udario u zemlju, pošto je iskliznuo sa piste posle prinudnog sletanja. Avion je opravljen i poslat u Palmdejl u Kaliforniju na detaljnu opravku, a posle godinu dana je vraćen u bazu Vajtmen.

Februar 2008

Dvadeset i trećeg februara 2008 u bazi Andresen dogodio avio incident u kome je pao jedan B-2. Zvanično saopštenje kaže da je pao „Duh Kanzasa“ oznake AF 89-0127.

Ovaj gubitak potkrepljen je četiri meseca kasnije objavom snimka na kome se vidi poletanje dva aviona B-2, od kojih se ovaj poslednji što je poleteo, posle netipičnog odvajanja od piste ruši na travnati deo aerodroma uz uspešno katapultiranje oba pilota. Incident su snimile kamere aerodromskog obezbeđenja.

Gađanje pod velom tajne

Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO VJ 19. maja te ratne 1999. godine nalazio se u rejonu sremskog sela Bečmen na vatrenom položaju. Divizion je do te misteriozne noći lansirao ukupno sedam raketa i oborio dva neprijateljska aviona taktički bombarder F-117A i lovac F-16CG. Dvadesetak minuta pre ponoći, divizion je sa Komandnog mesta raketne brigade PVO, po naređenju načelnika grupe za borbeno komandovanje, priveden u pripravnost broj 1. Nekoliko minuta posle ponoći 20. maja sledi lansiranje dve rakete i njihov susret sa ciljem na daljini oko 11 kilometara. Članovi borbene posluge su ubeđeni da je pogođen avion, neki od njih su ubeđeni da je to strategijski bombarder B-2.

(Espreso / Kurir.rs/A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.