IRAN NEKAD I SAD: 38. godišnjica Islamske revolucije! (FOTO)
Foto: Reuters

KRALJ JE PAO

IRAN NEKAD I SAD: 38. godišnjica Islamske revolucije! (FOTO)

Iran je zvanično postao islamska republika 1. aprila, 1979. kada su Iranci u velikoj većini podržali tu odluku na referendumu
Objavljeno: 15:00h

Međutim, kada je u pitanju izvoz revolucije, on je rekao: to ne znači mešanje u pitanja drugih zemalja, već odgovaranje na njihova pitanja o poznavanju boga.

Ova revolucionarna vizija teokratske vladavine je bila u oštroj suprotnosti sa tihim šiitizmom koji je pozivao na povlačenje iz političkog života, ili barem vlasti, do povratka Mahdija.

foto: Reuters

Nije potrebno ni istaći da je ovakva vizija bila u suprotnosti i sa planovima i nadanjima iranskih demokratskih sekularista i levičara. U isto vreme, Homeini je znao da je široka revolucionarna baza neophodna i ohrabrivao je ove snage da se ujedine sa njegovim pristalicama kako bi zbacili šaha.

Iranski nuklearni program postao je predmet velike rasprave između Irana i zapadnih zemalja. Uzrok je bio veliki jaz u političkim pogledima na program između Irana i zapadnih zemalja.

Iranska javnost gleda na nuklearni program kao na način kojim bi se uvela raznolikost u iranske izvore energije, te kao način kojim bi se pojačala iranska međunarodna uloga. Iranska javnost, praktično svi političari i vlada ujedinjeni su u tome da Iran mora razviti svoju nuklearnu industriju, jer ne može prihvatiti činjenicu da druge zemlje, kao Izrael, Indija ili Pakistan imaju atomsku energiju, a Iran je ne može imati.

foto: Reuters

Vlade zapadnih zemalja imaju mišljenje da ovaj nuklearni program u civilne svrhe ima skrivene namere, te da će možda biti iskorišćen za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je ratifikovao sporazum o neširenju nuklearnog oružja 1970. godine, prema kojem je obvezan da ne proizvodi i ne pokušava nabaviti nuklearno oružje. Ipak, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju veruje da je zbog iranske nesaradnje nemoguće sprovesti inspekcije tehnologije i utvrditi koristi li se tehnologija u vojne svrhe, što stoji u izveštaju direktora agencije od 31. avgusta 2006.

U svetlu ovih događaja Iranu je novoizabrani predsednik SAD, Donald Tramp, uveo dodatni paket sankcija. Iran je u nekoliko navrata vršio testove sa balističkim raketama.

foto: Reuters

Ipak, oni su spremni da se suprotstave celom svetu, pa je predsednik Hasan Rohani na današnjoj proslavi poručio da se svi oni koji prete njegovoj zemlji neće lepo provesti.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.