DRAMA U BRISELU: Uhapšena potpredsednica Evropskog parlamenta!
Eva Kaili, Foto: Printscreen/Instagram/evakaili

UHAPŠENA!

DRAMA U BRISELU: Uhapšena potpredsednica Evropskog parlamenta!

Kaili, bivša grčka televizijska voditeljka i poslanica u Evropskom parlamentu od 2014. godine, je na meti istražitelja, a njena kuća je pretresena u petak kasno popodne. Eva Kaili je jedna od 14 potpredsednica Evropskog parlamenta.

Objavljeno:

Poslanica Evropskog parlamenta Eva Kaili iz grupe socijalista i demokrata privedena je na saslušanju u okviru istrage o korupciji u toj instituciji koja je povezana s jednom zemljom Persijskog zaliva, javili su belgijski dnevnik "Soar" i nedeljnik "Knak".

Kaili, bivša grčka televizijska voditeljka i poslanica u Evropskom parlamentu od 2014. godine, je na meti istražitelja, a njena kuća je pretresena u petak kasno popodne. Eva Kaili je jedna od 14 potpredsednica Evropskog parlamenta.

Informaciju je potvrdilo i federalno tužilaštvo ne otkrivajući imena privedenih lica.

Istražitelji iz Federalne pravosudne policije sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, uplaćivanjem značajnih suma novca ili nuđenjem značajnih poklona trećim licima koja imaju politički značaj ili stratešku poziciju u Evropskom parlamentu, objasnilo je ranije tokom dana federalno tužilaštvo.

Tužilaštvo ne pominje Katar u svojim saopštenjima, ali "Soar" i "Knak" su, kako navode, dobili verodostojnu informaciju da se radi o toj zemlji.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u okviru istrage otvorene sredinom jula 2022. godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara, otkrili su u petak belgijski listovi.

U međuvremenu, na sajtu Politko objavljeno je i da se vrši pretres kod belgijskog poslanika Marka Tarabele, takođe socijaliste.

Dve javne ličnosti, uključujuci bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu iz grupe socijalista i demokrata, u petak su uhapšene.

Na ove informacije je sinoć reagovala grupa socijalista i demokrata u EP navodeći da su zgroženi optužbama za korupciju u evropskim institucijama.

Grupa ističe da ima nultu toleranciju na korupciju.

Evropski parlament, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mi smo prvi koji podržavamo temeljnu istragu i punu transparentnost. U potpunosti cemo sarađivati sa svim istražnim organima. Imajući to na umu, nećemo javno komentarisati pravne postupke koji su u toku, poručuju iz ove političke grupe i ističu da s obzirom na ozbiljnost navoda zahtevaju obustavu rada na svim dosijeima i glasanjima na plenarnoj sednici koji se tiču zalivskih država, posebno liberalizacije viza i planirane posete.

Federalno tužilaštvo je saopštilo u petak da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca.

Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Visentini je u novembru izabran za generalnog sekretara Konfederacije sindikata iz celog sveta, a koja predstavlja ukupno više od 200 miliona radnika.

Oni su privedeni, ali zasad nisu uhapšeni. Istražni sudija je taj koji treba da donese odluku o eventualnom hapšenju u roku od 48 sati.

U pretresima je zaplenjeno 600.000 evra u gotovini otkrivenih u briselskoj rezidenciji bivšeg evroposlanika, kao i kompjuterska oprema i telefoni.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.