Kineska studija pronašla genetsko rešenje za zaustavljanje klijanja žitarica pre žetve
Kina, Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Kineska studija pronašla genetsko rešenje za zaustavljanje klijanja žitarica pre žetve

Ova praksa može dovesti do PHS-a, svetskog proizvodnog
problema tokom kojeg žitarice klijaju na matičnoj biljci pre
vremena žetve i često tokom vlažnog vremena, ozbiljno
smanjujući prinos i kvalitet žitarica.

Objavljeno:

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za kontrolu dormantnosti semena i mogli bi da se iskoriste za smanjenje fenomena prežetvenog proklijavanja (PHS) kod žitarica poput pirinča i pšenice.

Dormantnost semena je važan mehanizam za preživljavanje biljaka, omogućava im da prežive u ekstremnim vremenskim uslovima. Međutim, prekomerna dormantnost može skratiti vreme uzgajanja, pa mnogi farmeri vole da sade vrste pirinča i pšenice sa niskom dormantnošću kako bi dobili visoku stopu klijanja nakon sejanja.

Ova praksa može dovesti do PHS-a, svetskog proizvodnog problema tokom kojeg žitarice klijaju na matičnoj biljci pre vremena žetve i često tokom vlažnog vremena, ozbiljno smanjujući prinos i kvalitet žitarica.

Istraživači sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju (IGDB) pri Kineskoj akademiji nauka identifikovali su dva gena, tačnije SD6 i ICE2, koji deluju u kombinaciji za kontrolu dormantnosti semena i imaju veliki potencijal za smanjenje PHS-a u pirinču i pšenici.

Oni su otkrili da SD6 i njegov partner u interakciji ICE2 mogu antagonistički da kontrolišu dormantnost semena pirinča regulisanjem biljnih hormona. Konkretno, SD6 može da promoviše izražavanje kataboličkih hormona i inhibira izražavanje anaboličkih hormona, dok ICE2 deluje na suprotan način.

Rezultati studije objavljeni su u ponedeljak u časopisu “Nature Genetics”.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media