Objavljeno pismo organizatora napada u SAD-u koje je pisao Obami! Diktatori, vi ste POČELI RAT! (FOTO)
Foto: Profimedia

druga strana medalje

Objavljeno pismo organizatora napada u SAD-u koje je pisao Obami! Diktatori, vi ste POČELI RAT! (FOTO)

Halid Šeik Muhamed, član Al Kaide i organizator terorističkog napada, optužio je SAD da vodi rat protiv muslimanskog sveta, a kao povod za događaje od 11. septembra 2001. godine, kada je napadnut Svetski trgovinski centar u Njujorku, označio je američke vojne intervencije u drugim državama
Objavljeno: 22:56h

- Nismo mi ti koji su počeli rat 11. septembra. Vi ste počeli rat, vi i vaši diktatori u našoj zemlji - navodi se u pismu.

On dalje navodi razloge zbog kojih bi se "11. septembar mogao ponovo dogoditi".

- Ratni zločini počinjeni u Palestini od 1948. godine i oni koji se danas dešavaju u Gazi su najjasniji pokazatelj toga zašto se desio 11. septembar i zašto se to može ponovo desiti u budućnosti - kaže on.

foto: AP

Pripadnik Al Kaide je pismo napisao 2015. godine, ali je ono zadržano u bazi Gvantanamo. Vojni sud je dozvolio da pismo bude uručeno američkom predsedniku tek pred sam kraj njegovog mandata.

Muhamed, koji je rođen u Kuvajtu, nabrojao je brojne slučajeve američkih intervencija, "od Vijetnama i Hirošime do Iraka i Irana".

Njegov advokat je rekao da je on počeo da piše pismo 2014. godine kada je Izrael izvodio vojnu operaciju u području Gaze. Na početku pisma sa osudom se osvrnuo na američkog predsednika Baraka Obamu, naglasivši da su mu "ruke još u krvi naše braće, naših sestara i naše dece, koje su ubili" u tom području.

Halid Šeik Muhamed se nalazi u zatvoru u Gvantanamu od 2006. godine, nakon što je zarobljen u Pakistanu 2003. godine. Nakon ispitivanja, u toku kojeg je bio podvrgnut mučenju od strane pripadnika CIA, on je 2007. godine priznao da je organizator napada na SAD.

- Biću srećan da budem sam u ćeliji i da do kraja života obožavam Alaha i da okajavam svoje grehe. A, ako me vaš sud osudi na smrtnu kaznu, biću još srećniji da se sretnem sa Alahom i sa prorocima i da vidim svoje najbolje prijatelje koje ste nepravedno ubili i da vidim šeika Osamu bin Ladena - napisao je on u pismu Obami.

Bonus video: TRAMPOVA CRNA LISTA: Stanovnici ovih 7 zemalja više NE SMEJU da uđu u Ameriku!

(Espreso.co.rs/blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.