OSTACI POSLEDNJEG TASMANIJSKOG TIGRA PRONAĐENI NAKON 85 GODINA: Uginuo u ZATOČENIŠTVU, evo gde je bio SKRIVEN
Tasmanijski tigar, Foto: Printscreen/Youtube

TUGA!

OSTACI POSLEDNJEG TASMANIJSKOG TIGRA PRONAĐENI NAKON 85 GODINA: Uginuo u ZATOČENIŠTVU, evo gde je bio SKRIVEN

Na kraju je ova životinja postojala samo u Tasmaniji, gde je lovljena do istrebljenja

Objavljeno:

Ostaci poslednjeg poznatog tasmanijskog tigra za koje se smatralo da su izgubljeni 85 godina, pronađeni su skriveni u ormaru australijskog muzeja, piše BBC.

Tigar je uginuo u zatočeništvu u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. i njegovo telo je predato je lokalnom muzeju. Ali ono što se kasnije dogodilo sa njegovim skeletom i kožom bila je misterija.

Tasmanski muzej i umetnička galerija izgubili su trag ostacima i verovalo se da su bačeni. Novo istraživanje je otkrilo da su sve vreme bili u muzeju, očuvani, ali ne i pravilno zavedeni.

"Godinama su mnogi muzejski kustosi i istraživači bezuspešno tražili njegove ostatke, budući da nije zabeležen materijal tasmanijskog tigra koji datira iz 1936. godine", rekao je Robert Pedl, koji je 2000. godine objavio knjigu o izumiranju vrste.

Tasmanijski tigar
foto: Printscreen/Youtube

Ali on i jedan od kustosa muzeja pronašli su neobjavljen izveštaj taksidermista, što je podstaklo pregled muzejskih zbirki. Nestali ženski primerak pronašli su u ormaru na edukacijskom odeljenju muzeja.

"Nošen je po Australiji kao putujuća izložba, ali osoblje nije znalo da je to poslednji tasmanijski tigar", rekla je kustos Ketrin Medlok za Australian Broadcasting Corporation.

"Odabrana je jer je bila najbolje sačuvana u kolekciji. Tada su mislili da ova životinja i dalje postoji u divljini", kazala je Medlok i dodala da su koža i kostur sada su izloženi u muzeju u Hobartu.

Tasmanijski tigar
foto: Wikipedia

Veruje se da je tamsmanijski tigar lutao Australijom, a njihova populacija opala je zbog uticaja ljudi i dinga.

Na kraju je ova životinja postojala samo u Tasmaniji, gde je lovljena do istrebljenja.

(Espreso/Telegraf/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.