ZEMLJA U STRAHU ZBOG MOGUĆEG "BLEKAUTA": Supermarketi usvojili PLAN, evo šta bi očekivalo građane u slučaju KRIZE
Žena u prodavnici, Foto: Profimedia

PANIKA?

ZEMLJA U STRAHU ZBOG MOGUĆEG "BLEKAUTA": Supermarketi usvojili PLAN, evo šta bi očekivalo građane u slučaju KRIZE

Dugi redovi ispred supermarketa mogli bi biti realnost u slučaju "blekauta", pa su radnje i trgovci namirnicama na okruglom stolu dogovorili jedinstveno delovanje u slučaju ove krize

Objavljeno:

U Austriji se već dugo strahuje od mogućeg "blekauta", tj. šireg i dužeg nestanka struje, pa su institucije preduzele konkretne mere za pripremu za ovakvu situaciju.

Sada su i supermarketi usvojili plan delovanja.

Dugi redovi ispred supermarketa mogli bi biti realnost u slučaju "blekauta", pa su radnje i trgovci namirnicama na okruglom stolu dogovorili jedinstveno delovanje u slučaju ove krize.

Iako eksperti tvrde da nema povećanog rizika od "blekauta", supermarketi su spremili plan koji u prvom koraku predviđa da sve prodavnice budu zatvorene prvog dana kako bi mogle izvršiti potrebne pripreme.

Prodavnica
foto: Profimedia

Od drugog dana "blekauta", od 9 do 10 sati, prodavnice bi namirnice isporučivale opštini i interventnim organizacijama, a od 10 do 15 časova predviđeno je deljenje potrošačima - preko pripremljenih kesa sa proizvodima.

Građani neće moći da biraju šta je u kesi, jer će se u njoj naći samo najpotrebniji proizvodi kao što su voda, hleb, konzerve i gotova jela. Građani neće moći da ulaze u supermarkete, a kesu će dobijati isped prodavnice, i moći će da je plate samo gotovinom.

Od trećeg dana, biće deljeni samo "suvi" proizvodi, a građanima se preporučuje da već prave zalihe hrane za period od dve nedelje.

Austrijske vlasti su odavno izdale savet građanima da se pripreme za mogući "blekaut", te da kupe sveće, lampe na baterije, da imaju radio na baterije ili druge alternativne mogućnosti napajanja bez struje; zatim, da naprave zalihe higijenskih artikala.

Struja, isključenje struje, isključenja
foto: Profimedia

Nacionalna banka Austrije (OeNB) savetuje građanima da kod kuće imaju i u gotovini po 100 evra po članu domaćinstva, to jest svotu koja odgovara duploj visini nedeljne kupovine.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.