DA LI STE ČULI ZA PRAVILO OD 3 MINUTA? Evo kako da štedite struju NA NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN!
Struja, Foto: Nemanja Pančić, Beta, Rina

OBRATITE PAŽNJU

DA LI STE ČULI ZA PRAVILO OD 3 MINUTA? Evo kako da štedite struju NA NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN!

Standardna sijalica ima udarnu struju koja je veća od normalne struje

Objavljeno:

Gotovo svako dete je čulo ovu rečenicu – kada izađeš iz sobe, ugasi svetlo.

Uostalom, to je gubitak energije i nema smisla ostaviti upaljeno svetlo kad više niste u sobi.

Zbog energetske krize, međutim, ova je rečenica aktuelnija nego ikad.

Mnoga domaćinstva trenutno pokušavaju da štede struju što bolje mogu. Ali morate li da ga ugasite i ako samo na trenutak odete do kupatila ili donesete nešto za piće iz kuhinje? U zavisnosti od tipa sijalice, čak može tako da troši više električne energije nego inače.

1 / 3 Foto: Printscreen

Uostalom, standardna sijalica ima udarnu struju koja je veća od normalne struje. Konkretno, to znači da ako stalno palite i gasite svetlo, na kraju ćete potrošiti više električne energije nego ako ga ostavite upaljeno celo vreme, piše Feniks magazin.

Osim toga, konvencionalne sijalice nisu naročito energetski efikasne. Samo oko pet posto potrošene energije koristi se za stvaranje svetlosti, ostatak se gubi kao toplota. Stoga je bolje sijalice odmah zameniti LED sijalicama. One u pravilu troše 90 posto manje energije od prvih. Uz to je i potrošnja pri paljenju manja.

Ako još uvek imate obične sijalice u kući, potrošački portal Chip Online preporučuje da ugasite svetlo u sobi najkasnije nakon tri minuta. Na taj način štedite mnogo novca. Međutim, štedne sijalice nisu opcija. Njihova potrošnja energije kada su uključene je otprilike ista kao da već gore pet minuta.

Osnovno pravilo glasi: ako dugo niste u prostoriji, bolje je ugasiti svetlo. Ostavite li ga samo na kratko, možete biti mirne savesti. S druge strane, prostorije koje se retko koriste, kao što su podrum ili ostava, mogu da se opreme detektorima pokreta.

(Espreso / FENIX MAGAZIN/IVANA KALDINOV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.