PENTAGON ZABRINUT ZBOG KINE! Stiglo UPOZORENJE, na ovo skreću POSEBNU PAŽNJU
Pentagon, Foto: Profimedia

NOVA DRAMA NA POMOLU?

PENTAGON ZABRINUT ZBOG KINE! Stiglo UPOZORENJE, na ovo skreću POSEBNU PAŽNJU

Kina ima vojsku od skoro milion stanovnika, najveću mornaricu na svetu po broju brodova i treće najveće vazduhoplovstvo u svetu

Objavljeno:

Američki Pentagon upozorava u najnovijem izveštaju na ubrzani vojni razvoj Kine navodeći da je za kratko vreme došla do 400 nuklearnih bojevih glava.

SAD su 2020. procenjivale da Kina ima manje od 200 nuklearnih bojevih glava i da očekuju da će se za deset godina taj broj udvostručiti. Samo dve godine kasnije, Kina je dostigla taj nivo, a do 2035. mogla bi da ima i 1.500 nuklearnih bojevih glava ako nastavi da razvija svoj arsenal sadašnjim tempom, navodi se u izveštaju Pentagona o kineskoj vojnoj moći za 2022. godinu.

"U poslednjih nekoliko godina videli smo ubrzanu ekspanziju", rekao je jedan visoki vojni zvaničnik.

Kineska vojska, Vojnici, Kina
foto: Profimedia

Konstatovano je da Kinezi koriste rastuću vojnu snagu za stvaranje međunarodnog sistema kojim će dominirati njihov pogled na svet. Pentagon upozorava da to predstavlja izazov američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Takođe se primećuje da je Kina sada daleko od onoga što je svojevremeno zvala "slabo i efikasno nuklearno odvraćanje". Investiranje Kine u mogućnost lansiranja raketa sa kopna, mora i iz vazduha zabrinjava Vašington, prenosi CNN.

Kina je 2021. godine izvela 135 balističkih testova, što je više nego sav ostali svet zajedno, izuzev dejstava tokom rata u Ukrajini.

Kim Džong Un, Severna Koreja, Naoružanje
foto: Profimedia

Pentagon skreće pažnju i na kinesko testiranje hipersonične rakete, što je Vašingtonu pokazalo da zaostaje u razvoju hipersoničnog oružja.

Prema neimenovanom američkom zvaničniku, kineska hipersonična raketa je preletela 40.000 kilometara što je, kako se ispostavilo, do sada najduži let jedne kineske rakete lansirane sa kopna.

Kina ima vojsku od skoro milion stanovnika, najveću mornaricu na svetu po broju brodova i treće najveće vazduhoplovstvo u svetu, dodaje se u izveštaju.

(Espreso/Telegraf/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.