DROGIRANI POLICAJAC IZVRŠIO MASAKR U OBDANIŠTU, A SADA SU MONASI ŠOKIRALI SVET: U ovoj zemlji hara NARKOMANIJA
Monah, Foto: Printscreen/Youtube

i opat među njima

DROGIRANI POLICAJAC IZVRŠIO MASAKR U OBDANIŠTU, A SADA SU MONASI ŠOKIRALI SVET: U ovoj zemlji hara NARKOMANIJA

Ovaj skandal je izbio usred nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine drogom

Objavljeno:

Mali budistički hram na Tajlandu ostao je bez monaha nakon što su svi izbačeni posle pada na testovima na drogu, rekli su lokalni zvaničnici, prenosi BBC.

Četiri monaha, uključujući i opata, bili su pozitivni na metamfetamin u severnoj provinciji Fečabun, rekao je zvaničnik novinskoj agenciji AFP.

Bonlert Thintaptai je rekao da su monasi poslati u zdravstvenu kliniku da se podvrgnu rehabilitaciji od droge.

Ovaj skandal je izbio usred nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine drogom.

Tajland, Tigar, Monasi
foto: AP

Monasi su, kako se izveštava, izbačeni iz hrama nakon što je policija u ponedeljak izvršila testove urina, koji su pokazali da sva četvorica muškaraca pozitivna. Zvaničnici nisu rekli šta je privuklo pažnju policije na hram.

Thintaptai je rekao za AFP da je "hram sada prazan i da su obližnji seljani zabrinuti da ne mogu da zadobiju blagoslov".

Blagoslov putem zasluga je važna budistička praksa po kojoj vernici dojijaju zaštitu od zla kroz dobra dela – u ovom slučaju dajući hranu monasima.

Budistički monasi
foto: Printscreen

Međutim, gospodin Thintaptai je rekao da su regionalni zvaničnici tražili pomoć od lokalnog monaškog poglavara, koji je obećao da će uputiti neke nove monahe u hram u okrugu Bung Sam Pan.

Poslednjih godina, metamfetamin je postao glavni problem na Tajlandu, a zaplene droge su dostigle najviši nivo 2021. godine, prema Kancelariji UN za drogu i kriminal.

Zemlja je glavna tranzitna tačka za metamfetamin. Droga preplavljuje zemlju iz Mjanmara - najvećeg svetskog proizvođača metamfetamina - preko Laosa.

Pilule se zatim prodaju na ulicama u vrednosti od oko 50 bahta (0,47 funti).

Prošlog meseca, tajlandski premijer Prajut Čan-oča naredio je akciju za suzbijanje droge nakon što je bivši policajac koji je otpušten iz policije zbog posedovanja metamfetamina ubio 37 ljudi tokom pucnjave u vrtiću.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.