Ruski sud pročitao presudu: Opozicionar Navalni proglašen krivim!
Foto: Reuters

multimilionska prevara

Ruski sud pročitao presudu: Opozicionar Navalni proglašen krivim!

Vrhovni sud je poništio prvo suđenje u decembru 2016. godine i naredilo novi postupak
Objavljeno: 12:15h

Takozvani slučaj Kirovles datira iz 2009. godine kada je Aleksej Navalni radio pro bono kao pomoćnik guvernera Kirov regiona, Nikite Belika. Prema navodima tužilaštva on je ubedio rukovodstvo kompanije Kirovles, koja je u državnom vlasništvu, da potpiše ugovor sa kompanijom čiji je vlasnik drugi osumnjičeni Petar Ofitserov.

U uvodnom saopštenju postupka, sudija Aleksej Vtiurin rekao je da je Navalni "organizovao zločin" i da je "delovao u cilju sticanja profita".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Navalni je na svom Tviteru rekao da je nova presuda kopija stare, sve do grešaka u kucanju.

Uslovi ugovora su takvi da se pronevere budžetska sredstva, navedeno je u optužnici, što je dovelo multimilionske prevare.

NATO tenkovi na samoj granici s Rusijom, Putin naredio vojsci da se PRIREMI ZA RAT!

Istraga je sa prekidima nastavljana od avgusta 2009. godine i stigla je do suđenja 2013. godine, što je rezultiralo osudama obojice optuženih. Ono je praćeno dugim nizom žalbi, pa je ceo slučaj stigao do Vrhovnog suda Rusije i Evropskog suda pravde, koji je presudio 2016. godine da je Rusija uskratila prava na fer suđenje Navalniju i Ofitserovu.

foto: Reuters

Vrhovni sud je poništio prvo suđenje u decembru 2016. godine i naredilo novi postupak.

Tokom ponovljenog suđenja tužilac Sergej Bogdanov zatražio je od suda da Navalni dobije pet godina uslovne kazne. Takođe je tražio za Ofitserova četiri godina uslovne kazne i da obojica plate kaznu od 83. 000 dolara (500.000 rublji). Njegov zahtev odražava originalnu kaznu Okružnog suda Lenski iz 2013. godine.

foto: Fonetap

Navalni je tražio od suda oslobađajuću presudu, a kako je rekao u suprotnom će morati da prolaze kroz sve ponovo. Isto je tražio branilac Ofitserova.

U svojoj završnoj reči, Navalni je obećao da će nastaviti svoju predsedničku kampanju bez obzira na kazne. Istakao je i da je siguran će mnogi ljudi koji su prisustvovali suđenju glasati za njega.

- Ne prepoznajem ovu presudu, ja sam nevin i ova presuda neće zaustaviti moju predizbornu kampanju - rekao je Navalni.

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.