BELGIJA I VELIKA BRITANIJA U SUKOBU: Blokiran izvoz tehnologije za britanski nuklearni arsenal!
Raketa, Foto: Printscreen Youtube/Navy Lookout

DRAMA

BELGIJA I VELIKA BRITANIJA U SUKOBU: Blokiran izvoz tehnologije za britanski nuklearni arsenal!

Izvozna dozvola, potrebna nakon Bregzita, smatrana je formalnošću pre nego što ju je belgijski zamenik premijera Žorž Gilkinet, koji je član zelene partije Ekolo, blokirao zbog protivljenja nuklearnom oružju i industriji oružja.

Objavljeno:

Belgija i Velika Britanija započele su sukob, kada je vlada u briselu blokirala izvoz tehnologije koja je ključna za održavanje britanskog nukelarnog arsenala, koji služi za odvraćanje, uprkos tome što su u pitanju savezničke države i članice NATO pakta.

Spor je eskalirao upozorenjima unutar belgijske vlade da je Britanija zapretila da će otkazati narudžbu oružja u vrednosti do 514,90 miliona funti (600 miliona evra) za mitraljeze belgijske kompanije FN Herstal ukoliko izvoz ne bude odobren. Visoki izvori iz belgijske vlade zabrinuti su da ovaj sukob ugrožava jedinstvo Zapada i NATO u vreme rata u Evropi.

Pre dve nedelje, savezna belgijska vlada odbila je dozvolu za specijalizovanu izostatičku štampu potrebnu za održavanje britanskog nuklearnog arsenala jer su zeleni, koji čine krhku vladajuću koaliciju, stavili veto na izvoz. Tehnologiju, specijalizovanu izostatičku presu visokog pritiska koja se koristi u nuklearnoj industriji za rukovanje radioaktivnim otpadom, proizvodi američko-belgijska kompanija EPSI iz Antverpena.

Izvozna dozvola, potrebna nakon Bregzita, smatrana je formalnošću pre nego što ju je belgijski zamenik premijera Žorž Gilkinet, koji je član zelene partije Ekolo, blokirao zbog protivljenja nuklearnom oružju i industriji oružja.

Visoki izvor iz belgijske vlade rekao je da su štamparije „jedinstvene u svetu“, navodi flamanski sajt BusinessAM. „Ovo je halucinantno. Mi smo saveznici unutar NATO-a iu kontekstu ogromnog sukoba na granicama Evrope. A sada će Ekolo reći da nam nije dozvoljeno da isporučujemo oružje sopstvenom NATO partneru?“

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Presa se koristi kao deo proizvodnog procesa u Britanskoj ustanovi za atomsko oružje u Aldermastonu, odgovornom za dizajn, proizvodnju i održavanje britanskih nuklearnih bojevih glava...

Svađa je postala javna poslednjih dana, uprkos tome što je klasifikovana kao belgijska odbrambena tajna i sada je eskalirala zbog britanske pretnje da će otkazati kontakte u vrednosti između 257,40 i 514,90 miliona funti (300 i 600 miliona evra) koji su od vitalnog značaja za ekonomiju industrijskog juga Belgije.

Curenje „veoma osetljivih vojnih informacija“ belgijskom emiteru LN24 rezultiralo je političkom bitkom koja bi mogla da uruši belgijsku sedmopartijsku koaliciju. Odluka se i dalje osporava u vladi, prema lokalnim izvorima, i postoji znak pitanja u vezi sa budućnošću poslova i investicija u FN-ovoj fabrici u blizini Liježa.

Georges-Louis Bouchez, predsednik liberalne stranke MR, koja je deo koalicije, pozvao je Ekolo da se „savlada” i prestane da „ismijava” Belgiju. „Odbijanje prodaje opreme Velikoj Britaniji najveća je dogmatska glupost. To nije prihvatljivo“, rekao je on.

Tokom jučerašnje debate u parlamentu, Georges Dallemagne, demohrišćanski poslanik, rekao je da je Britanija vredan saveznik. On je dodao: „Ovo je još nečuvenije s obzirom na dosledno vojno učešće Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u. . . a posebno u ukrajinskom sukobu gde treba da sledimo primer naših britanskih saveznika.

(Espreso/Kurir.rs/Thte Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.