ŽESTOK SUKOB U NAJVEĆOJ FABRICI "AJFONA": Radnici REVOLTIRANI, izbili NEREDI, isplivali snimci HAOSA (VIDEO)
Kina, Foto: Printscreen/Twitter/@72powpow

DRAMA

ŽESTOK SUKOB U NAJVEĆOJ FABRICI "AJFONA": Radnici REVOLTIRANI, izbili NEREDI, isplivali snimci HAOSA (VIDEO)

Na snimku se vide stotine radnika koji marširaju, dok se neki součavaju sa ljudima u zaštitnim odelima i policijom

Objavljeno:

U najvećoj fabrici iPhone uređaja Foxconn, u kineskom gradu Džengdžou, izbili su protesti zaposlenih, o čemu svedoče snimci koji kruži internetom, prenosi BBC.

Kako prenosi britanski list, na snimku se vide stotine radnika koji marširaju, dok se neki součavaju sa ljudima u zaštitnim odelima i policijom.

Oni koji su uživo prenosili proteste rekli su da je policija tukla radnike. Na video snimcima se vide i sukobi.

U objavama na društvenim mrežama se navodi da protestuju zbog neodređenog kršenja ugovora, ali i drakonskih kovid mera u fabrici.

Krajem oktobra mnogi radnici su napustili fabriku usled sve većeg broja slučajeva zaraženih koronom i navoda o lošem postupanju prema osoblju.

Kako dalje prenosi BBC, fabrika je zatim pokušala da ubedi radnike da ostanu, nudeći im veće plate i bonuse, ali i regrutujući nove radnike.

Nije moguće nezavisno potvrditi kada su i gde nastali snimci.

Nasilni protesti navodno su izbili rano u sredu po lokalnom vremenu, prenosi Bloomberg, citirajući neimenovanog svedoka u fabrici koji je mediju poslao i snimke incidenta.

Prema pisanju medija, na jednom snimku se vidi kako čuvari štapovima tuku osobu koja leži na zemlji.

Do nereda je došlo zbog neisplaćenih plata i zabrinutosti radnika da će biti zaraženi korona virusom, rekao je svedok za Bloomberg. Vlasti su rasporedile policiju za borbu protiv nereda kako bi uspostavile red, rekao je svedok.

Takođe, firma je uvela takozvano "upravljanje u zatvorenom krugu", odnosno da zaposleni rade i žive na svom radnom mestu bez spoljnog kontakta.

"Promenili su ugovor tako da nismo mogli da dobijemo subvenciju kao što su obećali. Stavljaju nas u karantin, ali ne daju hranu", rekao je jedan od radnika iz fabrike tokom prenosa uživo.

"Oni radnici koji protestuju žele da dobiju subvenciju i vrate se kući", rekao je drugi.

Podsetimo, kineske vlasti su 12. novembra zatvorile okrug gde se nalazi i Foxconn fabrika zbog detektovanih slučajeva zaraze koronavirusom zbog čega je Apple upozorio kupce da očekuju kašnjenja u prijemu naručenih proizvoda.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.