VOJSKA EVROPSKE ZEMLJE SE PRIPEMA ZA PRETEĆI KONFLIKT SA RUSIJOM? Planira se veliko PRESTROJAVANJE, tenzije RASTU!
Foto: Profimedia

NAPETO

VOJSKA EVROPSKE ZEMLJE SE PRIPEMA ZA PRETEĆI KONFLIKT SA RUSIJOM? Planira se veliko PRESTROJAVANJE, tenzije RASTU!

Misije u inostranstvu u budućnosti treba da budu manje važne, jer je sada, kako se navodi, mnogo važnije stvarno odvraćanje

Objavljeno: 11:40h

Nemačka vojska, povodom rata u Ukrajini, planira veliko prestrojavanje svoje vojske, objavio je nemački nedeljnik Spiegel.

General Eberhard Corn je još u septembru naložio pripremu vojske za preteći konflikt sa Rusijom, i da u tim planovima ubuduće mora biti u centru odbrana zemlje i NATO.

"Napadi na Nemačku mogu uslediti potencijalno bez najave i sa velikim dejstvom nanošenja štete", navodi se u dokumentu pod naslovom "Operativne smernice za vojsku".

On je dodao da nema sumnje da će sposobnost za odbranu nacionalne i teritorije alijanse biti ključna za opstanak i postaće još važnija nego ranije.

Vojska mora, kako je naveo Corn, da bude spremna za nametnuti rat.

Nemačka vojska
foto: Profimedia

Misije u inostranstvu u budućnosti treba da budu manje važne, jer je sada, kako se navodi, mnogo važnije stvarno odvraćanje.

U dokumentu general ističe veliku reformu vojske - daleko od stranih misija i ka nacionalnoj i odbrani alijanse.

"Fokus na inostrane misije koji traje oko tri decenije, kao što je u Avganistanu, više ne odgovara trenutnoj situaciji sa njenim iznenađenjima koja ugrožavaju sistem", piše Corn.

Avganistan
foto: Profimedia

Umesto toga, kako on navodi, "odbrana saveza, uključujući sposobnost da se obezbedi vidljivo i kredibilno odvraćanje, dominiraće nemačkom vojnom akcijom".

Pošto je direktan sukob na istočnom krilu NATO-a postao "ponovo verovatniji", Nemačka mora da igra pionirsku ulogu u Evropi i da svoje oružane snage učini snažnijim.

Nemački general zbog toga smatra da treba osnažiti istočni bok NATO Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.