HITAN SASTANAK NATO PAKTA NA POZIV VARŠAVE: Samo jedna tema, pad rakete na teritoriju Poljske
Foto: Profimedia

NAJNOVIJA VEST!

HITAN SASTANAK NATO PAKTA NA POZIV VARŠAVE: Samo jedna tema, pad rakete na teritoriju Poljske

Nudimo punu podršku i pomoć tekućoj poljskoj istrazi

Objavljeno:

Ambasadori 30 zemalja članica NATO danas su se okupili na hitnom sastanku na poziv Poljske posle pada rakete ruske proizvodnje na njenu teritoriju koja je usmrtila dvoje ljudi.

Eksplozija se dogodila juče u Poljskoj blizu granice s Ukrajinom u vreme kada je Rusija pokrenula opsežne vazdušne napade širom Ukrajine . Izavala je strahovanje i konfuziju oko toga da li Rusija širi rat pokrenut protiv Ukrajine krajem februara, i potencijalno uvlači NATO u sukob.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je rano jutros da je "malo verovatno" da je raketa ispaljena iz Rusije, a glavna portparolka NATO Oana Lungesku opisala je eksploziju kao "tragični incident".

Poljska je kasno sinoć saopštila da razmatra sazivanja konsultacija prema članu četiri osnivačke povelje NATO kojim se omogućuju takve konsultacija ako jedna od zemalja članica smatra da je njena teritorija pod pretnjom, medjutim današnji sastanak se kako izgleda ne vodi pod tim članom.

Dok još nema odgovora na ključna pitanja očekuje se da će rezultat današnjeg sastanka NATO biti čvrsta izjava podrške Ukrajini i poljskoj istrazi, slično zajedničkom sapoštenju koje su noćas izdali vodje NATO i G7 koji su se hitno sastali na margini samita G20 najvećih svetskih ekonomija u Indoneziji.

"Nudimo punu podršku i pomoć tekućoj poljskoj istrazi. Složili smo se da ostanemo u bliskom kontaktu da utvrdimo odgovarajuće sledeće korake kako se bude razvijala istraga", navodi se u saopštenju posle tog sastanka na Baliju, u Indoneziji.

"Ponovo potvrdjujemo čvrstu podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu naspram tekuće ruske agresije kao i našu nastavljenu spremnost da tražimo odgovornost Rusije za njene drske napade na ukrajinske zajednice", navodi se u tom saopštenju. ;Od početka ruske invazije Ukrajine NATO nastoji da izbegne da bude uvučen u širi sukob.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.