KINEZI SE OGLASILI NAKON SASTANKA SIJA I BAJDENA: Razgovarali više od 3 sata, na stolu bio niz ZAPALJIVIH TEMA!
Si Đinping i Džo Bajden, Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

EVO O ČEMU SU PRIČALI

KINEZI SE OGLASILI NAKON SASTANKA SIJA I BAJDENA: Razgovarali više od 3 sata, na stolu bio niz ZAPALJIVIH TEMA!

Si je takođe nabrojao korake koje međunarodna zajednica treba da preduzme za rešavanje krize i pozvao da se "konfrontacija između velikih zemalja mora izbeći“

Objavljeno: 15:46h

Predsednici SAD i Kine Džo Bajden i Si Đinping susreli su se danas prvi put kao lideri dve zemlje. Danas su na Baliju više od tri sata razgovarali o brojnim temama, a prema navodima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, pričalo se i o Ukrajini.

Kako navode iz Ministarstva, predsednik Si je rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je Kina "veoma zabrinuta zbog trenutne situacije u Ukrajini" i da je "sve vreme stajala na strani mira i da će nastaviti da podstiče mirovne pregovore", navodi se u saopštenju.

"Podržavamo i radujemo se nastavku mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine. Istovremeno se nadamo da će SAD, NATO i EU voditi sveobuhvatne dijaloge sa Rusijom", rekao je Si Bajdenu, navodi se.

Si je takođe nabrojao korake koje međunarodna zajednica treba da preduzme za rešavanje krize i pozvao da se "konfrontacija između velikih zemalja mora izbeći“.

Ali u izveštaju kineske strane nedostaje ključna tačka predstavljena u saopštenju koje je objavila Bela kuća nakon tročasovnog sastanka dvojice lidera.

"Predsednik Bajden i predsednik Si ponovili su svoj dogovor da se nuklearni rat nikada ne sme voditi i nikada ne može biti dobijen i podvukli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini", navodi se u izveštaju Bele kuće o sastanku.

1 / 4 Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

U saopštenju Vašingtona se takođe navodi da je Bajden "podigao brutalni rat Rusije protiv Ukrajine i neodgovorne pretnje Rusije nuklearnom upotrebom".

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.