POČEO SASTANAK BAJDENA I SIJA UZ PRIJATELJSKO RUKOVANJE I ŠIROKE OSMEHE: Slušajte koje su REČI RAZMENILI! (VIDEO)
Si Đinping i Džo Bajden, Foto: Printscreen/Twitter/@business

SAMIT G20

POČEO SASTANAK BAJDENA I SIJA UZ PRIJATELJSKO RUKOVANJE I ŠIROKE OSMEHE: Slušajte koje su REČI RAZMENILI! (VIDEO)

Si i Bajden pozdravili su se rukovanjem i širokim osmesima u luksuznom odmaralištu u Indoneziji, gde prisustvuju samitu Grupe G20

Objavljeno:

Predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Si Đinping počeli su u ponedeljak svoj prvi sastanak otkako je predsednik SAD preuzeo dužnost pre skoro dve godine, usred sve većih ekonomskih i bezbednosnih tenzija između dve supersile dok se takmiče za globalni uticaj.

Si i Bajden pozdravili su se rukovanjem i širokim osmesima u luksuznom odmaralištu u Indoneziji, gde prisustvuju samitu Grupe G20.

- Gospodine predsedniče, drago mi je da vas vidim. Poslednji put smo se sreli u Davosu, pre više od pet godina. Otkako ste preuzeli predsedavanje, održavali smo kontakt u onlajn pozivima. Ali ništa ne može da zameni sastanak licem u lice. I danas imamo ovaj sastanak licem u lice. Stekli smo iskustvo, ali i izvukli pouke. Istorija je najbolji udžbenik tako da istoriju treba da uzmemo kao ogledalo - rekao je Si Bajdenu.

Prema njegovim rečima, dva lidera moraju da nađu način da unaprede odnose.

- Moramo da pronađemo pravi pravac za napredovanje bilateralnih odnosa i da podignemo odnose na viši nivo. Svet očekuje da će SAD i Kina pravilno upravljati odnosima. Naš sastanak je privukao svetsku pažnju. Moramo da radimo sa svim zemljama da bismo uspostavili svetski mir - rekao je kineski predsednik.

Bajden: Izbeći sukob

U svom uvodnom obraćanju je američki predsednik Džo Bajden govorio o važnosti izbegavanja „sukoba“ između SAD i Kine.

Složio se sa svojim pandanom Si Đinpingom da postoji "mala zamena" za razgovore licem u lice.

Bajden je rekao da je "predan tome da linija komunikacije između nas ostane otvorena" kako bi dve zemlje mogle "zajedno da rade na hitnim globalnim pitanjima", uključujući klimatske promene i nesigurnost.

Svet „očekuje“ da dve nacije rade u partnerstvu, dodao je Bajden.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.