BAJDEN NAJAVIO NOVE POTEZE AMERIKE: Spominje se cifra od 2.5 MILIJARDI DOLARA!
Bajden u indoneziji, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

ŠIROKO

BAJDEN NAJAVIO NOVE POTEZE AMERIKE: Spominje se cifra od 2.5 MILIJARDI DOLARA!

On je dodao takođe da će dve zemlje sarađivati na „zaštiti naših naroda“ od kovida-19

Objavljeno:

Predsednik SAD DŽo Bajden najavio je danas brojna američka ulaganja u Indoneziju koja će obuhvatiti oblasti kao što su klima i bezbednost hrane.

Investicije će uključiti i sporazum od 2,5 milijardi dolara između EksonMobajla i indonezijske državne energetske kompanije Pertamina za hvatanje ugljenika.

Sporazumom EksonMobajla i Pertamine dodatno će se istražiti razvoj regionalnog čvorišta za hvatanje i sekvestraciju (odtranjivanje) ugljenika u Indoneziji, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Džozef Bajden
Džozef Bajden foto: Printscreen/Youtube/The Independent

Ovo partnerstvo će „omogućiti ključnim industrijskim sektorima da se dekarboniziraju“, ističe Bela kuća, nabrajajući sektore prerade, hemikalija, cementa i čelika. To će smanjiti emisije ugljenika, pružiti ekonomske mogućnosti indonezijskim radnicima i pomoći zemlji da ostvari ambicije neto nulte emisije do 2060. godine ili ranije.

U zajedničkoj studiji Pertamine i EksonMobajla utvrđen je potencijalni kapacitet za skladištenje ugljenika od milijardu tona na naftnim i gasnim poljima Pertamine, u kojima bi mogle trajno da se skladiše indonezijske emisije u narednih 16 godina, objavila je Pertamina u odvojenom saopštenju u nedelju.

Bajden, koji je u poseti Indoneziji gde će učestvovati na ovonedeljnom samitu G20 na Baliju, najavio je pomenuta ulaganja na sastanku sa indonezijskim predsednikom Džokom Vidodoom, opisujući tu zemlju kao „ključnog partnera“.

On je dodao takođe da će dve zemlje sarađivati na „zaštiti naših naroda“ od kovida-19.

Sjedinjene Države i Indonezija su se takođe dogovorile da pokrenu 698 miliona dolara vredan sporazum Milenijum Čelindž (MČ) radi podrške razvoju klimatski odgovorne transportne infrastrukture u pet indonezijskih provincija i „drugim razvojnim ciljevima“, navodi se u saopštenju Bele kuće. SAD će uložiti 649 miliona dolara, a Indonezija 49 miliona.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.