INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA OBJAVIO NAJNOVIJE ANALIZE: Putin napravio veliku grešku!
Ukrajina, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA OBJAVIO NAJNOVIJE ANALIZE: Putin napravio veliku grešku!

Institut dodaje da Rusi verovatno neće ostvariti operativne značajne dobitke uprkos svojim obnovljenim naporima, iako bi s vremenom mogli zauzeti Bahmut uz enormnu cenu

Objavljeno: 08:12h

Institut za proučavanje rata objavio je u svojoj poslednjoj analizi da će ruskesnage nastaviti ofanzivu u Donjeckoj oblasti u sledećih nekoliko nedelja nakon što stignu dodatne mobilizovane ruske trupe i snage povučene iz Hersona.

Prema ISW-u, ukrajinske snage u Donjeckoj oblasti "će se naći pod teškim pritiskom", a Ukrajina će verovatno morati da preraspodeli neke trupe za osbranu od ovih ofanziva.

Institut dodaje da Rusi verovatno neće ostvariti operativne značajne dobitke uprkos svojim obnovljenim naporima, iako bi s vremenom mogli zauzeti Bahmut uz enormnu cenu.

"Putin je verovatno dopustio Surovikinu da se povuče iz zapadnog Hersona pod uslovom da zauzme ostatak Donjecke oblasti, koristeći ruske snage vraćene iz zapadnog Hersona kao i novopristigle mobilizovane vojnike. Ovo zapažanje koje je izneo Andrij Zagorodnjuk, predsednik Ukrajinskog centra odbrambenih strategija, najverovatnije je objašnjenje za nastavak intenziteta ruskih ofanzivnih operacija prvo oko Bahmuta, a zatim na jugozapadu oko područja Vuhledar, koje su započele 28. oktobra", piše ISW.

"Prestanak ili produženo usporavanje borbenih operacija u sledećih nekoliko meseci je vrlo malo verovatno. Rusi ne pokušavaju uspostaviti i ojačati odbrambene položaje duž cele linije, već obnavljaju ofanzivne operacije u Donjeckoj oblasti. Ukrajinci će gotovo sigurno nastaviti svoje kontraofanzivne operacije koje su već u toku. Obe strane već se bore u vrlo blatnjavim uslovima. Verovatno neće prestati da se bore kada zima zaledi tlo i učini ga još pogodnijim za mehanizovano manevarsko ratovanje velikih razmera", navodi ISW.

"Bilo kakav pokušaj primirja ili prekida neprijateljstava u ovom trenutku bi velikom većinom odgovarao Rusiji. Putin bi trebalo da želi takav prekid vatre, to mu je u interesu. Trebalo bi da shvati da treba da da vremena svojim snagama da se oporave i omoguće rezervistima koji dolaze na ratište vremena da se integrišu u svoje jedinice, obuče i pripreme za ozbiljnu borbu", navodi ISW, prenosi Index.hr.

Institut dodaje da je činjenica da Putin nastavlja da tera svoje generale na ofanzive u ovim okolnostima je velika greška iz vojne perspektive.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

"To verovatno proizlazi iz bilo kojih psiholoških činjenica koje su Putina uopšte navele da naredi invaziju, ali takođe sve više iz Putinove potrebe da pokaže svoju čvrstoću tvrdolinijaškoj frakciji koju predvodi, barem u javnosti, finansijer Vagnera Jevgenij Prigožin. Prema tome, malo je verovatno da će Putin biti voljan da traži prekid vatre, osim ako ga ne prate ogromni ukrajinski ili međunarodni ustupci", zaključuje ISW.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.