Putinov "lični ispovednik" šokirao svet: Apeluje na prekid rata sa Ukrajinom, pominje Svevišnjeg
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

oglasio se

Putinov "lični ispovednik" šokirao svet: Apeluje na prekid rata sa Ukrajinom, pominje Svevišnjeg

Episkop, koga mnogi smatraju Putinovim duhovnim savetnikom, nazvao je rat "tragedijom bez presedana" i rekao da "treba da se završi mirom"

Objavljeno:

Episkop Tihon Ševkunov koji je poznat kao "lični ispovednik" Vladimira Putina uputio je vanredni zahtev za prekid rata u Ukrajini posle višemesečnog krvoprolića.

Mitropolit Tihon Ševkunov, za koga se zna da je izuzetno blizak sa ruskim premijerom, dramatično je rekao da između dva naroda treba da postoji "mir po volji Božijoj", prenosi Daily Mail.

Episkop, koga mnogi smatraju Putinovim duhovnim savetnikom, nazvao je rat "tragedijom bez presedana" i rekao da "treba da se završi mirom".

Ove primedbe predstavljaju vanrednu intervenciju sveštenika i izazvale su sugestije o tome da bi Putin mogao biti otvoren za dogovor nakon svog poraza u Hersonu.

Herson, Ukrajina, Most
foto: Twitter, Google Earth

Ruske trupe su bile prinuđene da napuste grad krajem prošle nedelje usred kontraofanzive ukrajinskih trupa.

U intervjuu za kanal Rossiia 1, 64-godišnji episkop je priznao da sukob počinje da opterećuje umove Rusa.

- Moramo da pričamo o tome sa čime se budimo, šta nam je po ceo dan u glavi, a sa čime idemo u krevet - to je Ukrajina. Nema sumnje da prolazimo kroz tragediju bez presedana, sudbonosnu fazu u životu našeg naroda, naše zemlje i Ukrajine - rekao je on.

- Molićemo se da se to, naravno, završi mirom i bezbedno. Sada svi pozivaju na mir - dodao je.

Mišljenja je da "samo Svemogući Bog" može da privede kraju krvoproliće.

Inače, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i zapadni lideri rekli su da će Rusija morati da se u potpunosti povuče sa celokupne ukrajinske teritorije kako bi se sukob okončao.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Printscreen/index.hr

- Potreban nam je mir voljom Božijom, da rešimo ovo pitanje, borbe, mržnje među braćom. Iako nas sada ne žele zvati braćom - rekao je Ševkunov.

On je dodao da je Putin pokrenuo rat, koji je u Rusiji pogrešno označen kao "specijalna vojna operacija", jer poseduje dokaze da je to bio neophodan izvor akcije.

- Nisam video nijedan slučaj ili epizodu, nisam video ni jednog sunarodnika koji gaji mržnju prema Ukrajincima - izjavio je.

Ko je otac Tihon?

Već više od 15 godina mediji i neki političari zovu ovog uticajnog sveštenika "Putinovim ispovednikom", iako sam otac Tihon to nikad nije javno izjavio. Govori se da su on i predsednik vrlo bliski prijatelji. Navodno niko osim oca Tihona ne poznaje Putina toliko dobro.

- Ruska pravoslavna crkva je velika sila oko onoga što se dešava u Ukrajini. Putin je svoju karijeru započeo kao čovek KGB-a, ali sada je blisko povezan sa Crkvom. On želi da ponovo stvori ne Sovjetski Savez, već Rusko carstvo - rekao je Artjom Lukin, vanredni profesor međunarodnih odnosa na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu Rusije.

Otac Tihon je 2000-ih za ruski Izvestia newspaper govorio o Putinu.

- Vladimir Putin je zaista pravoslavni vernik... koji se ispoveda, pričešćuje i shvata svoju odgovornost prema Bogu. Vladimir je Božjom voljom stavljen na čelo Rusije - rekao je Tihon.

Čak ni tada otac Tihon nije bio obični ortodoksni sveštenik. Za njega se priča da je čovek koji je Putina doveo u hrišćanstvo i koji sluša njegove ispovesti, on je takođe bio zvezda u usponu nove generacije konzervativnih imperijalista u Crkvi, koji se otvoreno zalažu za povratak u ruske monarhističke dane.

- On je veoma konzervativan sveštenik sa imperijalnim načinom razmišljanja - kaže Lukin.

Tihon je jednom rekao kako Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznaje samo malo.

- Neka oni koju su spremni da kažu da poznaju našeg predsednika do srži prvi bace kamen na mene - rekao je otac Tihon.

Njihovo prijateljstvo navodno je započelo nakon što je Putinova tadašnja supruga Ljudmila zamalo poginula u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a budući predsednik preispitao svoj život.

- Jednog je dana došao u našu crkvu, jer je naš samostan smešten u blizini mesta gde je tada radio - naveo je otac Tihon.

Od tada, njih dvojica se često pojavljuju zajedno u javnosti, a Tihon je pratio Putina na stranim i domaćim putovanjima, baveći se crkvenim problemima.

Ali prema upornim glasinama, Tihon je bivšeg pukovnika KGB-a uveo u pravoslavnu veru i postao mu duhovnik, odnosno kum.

Takođe se čini da ima uticaja - skoro sam je vodio kampanju za antialkoholno zakonodavstvo u Rusiji i postigao iznenađujuće rezultate: neposredno pre Nove godine, ruski parlament je zabranio prodaju alkohola posle 23 sata.

Putin inače nije bio jedini ruski pravoslavac među zaposlenicima KGB-a koji je razgovarao sa sveštenikom.

Takođe se govorilo da je otac Tihon imao veliki uticaj na Putina, što je on više puta poricao, govoreći da osoba koja bi mogla da utiče na Putinove odluke ne postoji.

Kremlj, pak, ne poriče da je otac Tihov duhovnik.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.