CENE NAFTE PORASLE TREĆU NEDELJU ZAREDOM: Evo šta se dešava na TRŽIŠTU
Nafta, Foto: Profimedia

TRŽIŠTE

CENE NAFTE PORASLE TREĆU NEDELJU ZAREDOM: Evo šta se dešava na TRŽIŠTU

Tržišta su proteklog dana balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, u strahu da će skori embargo EU-a na rusku naftu dodatno stanjiti ionako nedostatnu ponudu.

Objavljeno: 09:41h

Na svetskim su tržištima cene nafte porasle i prošle nedelje trećega zaredom, jer se trgovci plaše slabosti ponude, mada bi zbog usporavanja rasta ekonomije mogla oslabiti i potražnja.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 2,9 posto, na 98,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,7 posto, na 92,60 dolara.

Tržišta su proteklog dana balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni,u strahu da će skori embargo EU-a na rusku naftu dodatno stanjiti ionako nedostatnu ponudu.

Zabrana uvoza ruske nafte u EU trebala bi stupiti na snagu 5. decembra a skup najrazvijenijih ekonomija sveta G7 još raspravlja o limitu cene ruske nafte koji bi ipak trebao ostaviti prostora za trgovinu ruskim barelima izvan EU-a.

Komercijalne zalihe u SAD-u istodobno padaju, a Washington je zaključio program prodaje nafte iz strateških rezervi.

Dodatnu potporu cenama pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno potaknuti potražnju budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podupiru cene i fokus se pomiče sa straha od recesije na teškoće u snabdevanju”, rekao je analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

1 / 4 Foto: Profimedia

Podršku cenama nafte pružile su i vesti da bi Kina mogla ublažiti ograničenja povezana s politikom nulte tolerancije prema covidu, što bi potaknulo rast njena ekomonija, a time i potražnje za naftom.

Broj slučajeva zaraze covidom-19 u Kini porastao je na najvišem nivou od avgusta, ali bivši dužnosnik za kontrolu bolesti rekao je da će Peking uskoro značajno izmeniti politiku prema virusu.

S druge strane, proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru prvi puta od juna, a kartel već crpi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je zacrtao.

Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su više od 20 posto, što je ponajviše posledica rata u Ukrajini.

(Espreso/See Biz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.