POSLEDNJE PORUKA ODLAZEĆEG PREMIJERA IZRAELA: Upozorio na OVE stvari
Jair Lapid, Foto: Printscreen/Youtube

IZBORI

POSLEDNJE PORUKA ODLAZEĆEG PREMIJERA IZRAELA: Upozorio na OVE stvari

Apsolutna većina građana ne želi da dozvoli da mržnja upravlja njihovim životima i veruje u vladavinu prava, demokratske vrednosti i uzajamno poštovanje

Objavljeno:

Odlazeći izraelski premijer Jair Lapid pozvao je danas na nacionalno jedinstvo i upozorio na duboke podele u zemlji nakon parlamentarnih izbora, na kojima ga je nedavno pobedio bivši premijer Benjamin Netanijahu, uz pomoć podrške krajnje desničarske ultranacionalističke partije.

Lapid je na ceremoniji održanoj u znak sećanja na izraelskog premjera Jicaka Rabina, koji je ubijen pre 27 godina, rekao da je Izrael na prekretnici kada su u pitanju politička polarizacija i mržnja.

- Moramo da odlučimo sada, u ovom trenutku, kuda ide zemlja - poručio je Lapid u prvom obraćanju građanima od prošlonedeljnih izbora na ceremoniji na jerusalimskom groblju Gora Hercl, poznatom i pod nazivom Planina sećanja, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da apsolutna većina građana ne želi da dozvoli da mržnja upravlja njihovim životima i veruje u vladavinu prava, demokratske vrednosti i uzajamno poštovanje.

- Apsolutna većina Izraelaca želi judaizam koji nas ujedinjuje, a ne judaizam koji je političko oruđe i, svakako, ne judaizam koji podržava nasilje - poručio je Lapid.

Američka agencija AP ocenjuje da se čini da je Lapid aludirao na Religijski cionizam, ekstremističku stranku čiji su lideri u više navrata imali antiarapske komentare i komentare protiv LGBTQ zajednice, a za koju se očekuje da će imati ključnu ulogu u Netanijahuovoj vladi kao treća najveća partija u parlamentu.

- Ne postoji ''mi i oni'', samo "mi'' - istakao je Lapid.

Netanijahu nije prisustvovao ceremoniji, ali je kasnije u parlamentu rekao da je, nakon izbora, ''''vreme da izađemo iz rovova i saznamo kako da sarađumemo".

Politički blok Netanijahua osvojio je 64 mandata na izborima održanim u utorak.

Njegovoj partiji Likud pripala su 32 poslanicka mandata, dok je Ješ Atid odlazećeg premijera Lapida dobio 24 mandata.

Religijski cionistički blok postao je treća najveća frakcija sa 14 poslanika.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.