DOLAZE IZBORI, U BELOJ KUĆI RASTE ANKSIOZNOST: Demokrate OČAJNE, Bajden na MARGINI, a evo kome se okreću za SPAS!
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

DRAMA

DOLAZE IZBORI, U BELOJ KUĆI RASTE ANKSIOZNOST: Demokrate OČAJNE, Bajden na MARGINI, a evo kome se okreću za SPAS!

Ankete uoči važnih izbora daju prednost republikancima

Objavljeno:

Kako se američki predsednik Džo Bajden usled pada svog rejtinga uveliko našao na margini, u vakuum je uskočio njegov bivši šef.

Ankete uoči važnih izbora daju prednost republikancima.

Takođe, svega 10 odsto Amerikanaca starosti do 40 godina odobrava Bajdenov rad, kao i sedam odsto mladih od 18-26 godina, pokazala je nova onlajn anketa projekta GenForvard Univerziteta Čikaga.

Četvrtina svih ispitanika – ukupno 2.294 Amerikanaca starosti od 18-40 – čvrsto ne odobrava Bajdenov učinak, preneo je CNBC.

Ako je ikome potrebno spasavanje u poslednjim danima kampanje uoči međuizbora u SAD, to je Demokratska partija, koja se sada ponovo okreće bivšem predsedniku Baraku Obami da ih spasi od pada, piše “Politiko”.

Tanka većina u Kongresu

Uprkos javnom izražavanju samopouzdanja, u Beloj kući i među demokratama raste anksioznost da će republikanci zauzeti bar jedan dom Kongresa, a možda i oba. Demokratska većina u Kongresu je veoma tanka. Senat je podeljen 50:50, a presudni glas potpredsednice Kamale Haris daje demokratama prednost, dok je kontrola nad Predstavničkim domom predsedavajuće Nensi Pelosi na tankoj margini.

Ove godine je svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mesta u Senatu su na glasačkom listiću. Pored toga, 36 od 50 država biraju svoje guvernere.

"Najefikasniji surogat"

Ali, čak i pored svih strahova, Bajden je uveliko bio odsutan u poslednjim nedeljama kampanje do izbora 8. novembra, birajući umesto toga govore u dometu Vašingtona, dok je u prazninu uskočio njegov bivši šef Obama koji je, kako ističe “Politiko”, tokom prošlog vikenda podsetio pristalice da je “on i dalje – daleko dalje – najefikasniji surogat svoje stranke”.

Niko nije traženiji od Obame, piše list dodajući da je njegov tim bio preplavljen zahtevima da on drži govore dok su se lideri u Kongresu oslanjali na njega da sa njima vodi prikupljanje fondova. Obama je zaređao po skupovima u tri države za dva dana – Nevadu, Arizonu i Pensilvaniju, gde će biti sa Bajdenom poslednjeg vikenda pre izbornog dana.

Iako je poneo ulogu “glavnog motivatora” svoje stranke, postoje zabrinutosti da čak ni on ne može da spreči izbornu katastrofu, a neki ukazuju da su demokrate pretrpele velike gubitke za vreme međuizbora u oba Obanima mandata.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Pozitivne reakcije javnosti

Ipak, većina demokrata se slaže da nikoga ne bi radije imali, a reakcije javnosti su bile prilično pozitivne, navodi “Politiko”. Klip Obame od subote kako optužuje senatora Rona Džonsona da štiti svoje bogate saradnike, a dovodi u opasnost Službu socijalnog osiguranja zadobio je preko 12 miliona pregleda.

- Razumem zašto su ljudi uznemireni i zabrinuti. Razumem zašto su u iskušenju da se isključe ili gledaju fudbal ili “Ples sa zvezdama”. Ali ja sam ovde da vam kažem da isključivanje nije opcija… Jedini način da spasemo demokratiju je ako je zajedno negujemo i borimo se za nju – poručio je Obama u ponedeljak na skupu u Džordžiji na kojem je podržao demokratskog senatora Rafaela Vornoka i kandidatkinju za guvernera Stejsi Abrams.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.