DEMONSTANTI TRAŽE VOJNU INTERVENCIJU: Bolsonaro im se obratio, OVO HOĆE OD NJIH!
Žair Boslonaro, Foto: EPA/Joédson Alves

Blokirali puteve

DEMONSTANTI TRAŽE VOJNU INTERVENCIJU: Bolsonaro im se obratio, OVO HOĆE OD NJIH!

Šef kabineta predsednika Čiro Nogeira je izjavio da će u ime Bolsonara saradjivati sa novim vlastima i da čeka da tranzicioni tim Lule da Silve započne primopredaju

Objavljeno:

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro, koji je na nedavnim izborima izgubio od predstavnika levice Luiza Injacija da Silve, apelovao je na hiljade demonstranata nezadovoljnih izbornim rezultatima da prekinu blokadu puteva i da pronadju druge načine demonstracija pozdravljajući skupove na kojima se poziva na vojnu intervenciju kako bi se on održao na vlasti.

Demonstranti su juče u Rio de Žaneiru pozivale vojsku da Bolsonara, zastupnika tvrde desnice, zadrži na funkciji, iako je njegova administracija signalizirala spremnost da preda vlast izbornom pobedniku.

Bolsonaro je rekao da blokiranje puteva nije deo "legitimnih" protesta i pozvao demonstrante da izaberu druge načine iskazivanja nezadovoljstva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC) Predsednikove pristalice okupile su se po kiši ispred zgrade Istočne vojne komande u Riju jer ne prihvataju da je Bolsonaro izgubio od Da Silve u veoma neizvesnoj i napetoj izbornoj utakmici, prikupivši u drugom krugu izbora 49,1 odsto glasova birača u odnosu na Da Silvu koji je osvojio 50,9 odsto.

Lula da Silva
foto: Profimedia

U medjuvremenu, brazilski vozači kamiona koji podržavaju Bolsonara i dalje blokiraju veliki broj puteva u znak protesta zbog njegovog izbornog poraza, iako im je Vrhovni sud naredio da prekinu sa blokadom transporta hrane i goriva.

"Znam da ste uznemireni. I ja sam. Ali moramo da držimo glave uspravno. Želim da uputim apel, očistite puteve. Blokada puteva ometa naše pravo na kretanje zagarantovano našim ustavom", rekao je Bolsonaro u video snimku objavljenom sinoć na Tviteru.

Medjutim, on je ohrabrio demonstrante da pronadju druge načine demostracija i pozdravio razne skupove podrške, medju kojima su i skupovi na kojima se poziva na vojnu intervenciju kako bi se Bolsonaro održao na vlasti.

Bolsonaro je u utorak izjavio da će "nastaviti da ispunjava sve zapovesti ustava" u kratkom govoru u predsedničkoj palati u Braziliji posle dva dana neoglašavanja nakon poraza, ali u svom ;govoru nije priznao izborni poraz niti osporio rezultate.

Samit Amerika, Džozef Bajden, Žair Bolsonaro
foto: Profimedia

Šef kabineta predsednika Čiro Nogeira je izjavio da će u ime Bolsonara saradjivati sa novim vlastima i da čeka da tranzicioni tim Lule da Silve započne primopredaju.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.