IZGUBIO NA IZBORIMA, PA NESTAO IZ JAVNOSTI: Bolsonaro nije prihvatio PORAZ, njegove pristalice RADE OVO!
Žair Bolsonaro, Foto: Profimedia

DRAMA

IZGUBIO NA IZBORIMA, PA NESTAO IZ JAVNOSTI: Bolsonaro nije prihvatio PORAZ, njegove pristalice RADE OVO!

Bolsonaro odlaže davanje javnih komentara kako bi mogao da pripremi govor, rekao je ministar komunikacija Fabio Farija. Ipak, ne zna da li će Bolsonaro priznati poraz.

Objavljeno:

Brazilski odlazeći predsednikŽair Bolsonaro do sada nije proglasio poraz na izborima, što bi trebalo da uradi, saopštio je ministar komunikacija, a pitanje je da li će krajnje desničarski nacionalista prihvatiti pobedu levičarskog rivala Luiza Injasija Lule da Silve.

Bolsonaro odlaže davanje javnih komentara kako bi mogao da pripremi govor, rekao je ministar komunikacija Fabio Farija. Ipak, ne zna da li će Bolsonaro priznati poraz.

Protesti protiv Lulinog povratka

Brazil je na ivici, a vozači kamiona, Bolsonarove pristalice, blokiraju puteve širom zemlje u znak protesta zbog Lulinog povratka na vlast. Neki vozači kamiona objavili su video-snimke u kojima pozivaju na vojni udar.

U Braziliji je policija zatvorila pristup vladinom kompleksu zbog izveštaja da Bolsonarove pristalice planiraju da zauzmu trg ispred Vrhovnog suda, za šta veruju da je delovao u korist Luline pobede.

Bolsonaro je ponedeljak proveo u predsedničkoj palati, ali se nije pojavio u javnosti.

Pre izbora je ponovio tvrdnje bez dokaza da je izborni sistem bio podložan prevari.

Njegov najstariji sin, senator Flavio Bolsonaro, zahvalio se pristalicama svog oca u tvitu i poručio: "Držimo glave uspravno i ne odustajmo od našeg Brazila! Sve je u Božjim rukama!"

Lulina pobeda označava povratak 77-godišnjeg bivšeg predsednika koji je vladao Brazilom između 2003. i 2010. godine.

Nakon toga je završio u zatvoru pod optužbom za korupciju koja je kasnije poništena.

1 / 5 Foto: EPA/Joédson Alves

Lula je obećao promene

Lula je obećao da će promeniti mnoge stvari u Bolsonarovoj politici, među kojima su mere u korist prava na oružje i slaba zaštita amazonske prašume.

U pobedničkom govoru u nedelju uveče, Lula je obećao da će žestoko suzbiti ilegalnu seču, rudarstvo i otimanje zemlje, što je izazvalo brzo uništavanje amazonske prašume u poslednje četiri godine pod Bolsonarom.

Predstavljajući izborno takmičenje kao bitku za demokratiju, Lula je obećao da će ujediniti svoju duboko podeljenu zemlju.- Vladaću za 215 miliona Brazilaca, ne samo za one koji su glasali za mene. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedan veliki narod - istakao je on.

Vrhovni izborni sud (TSE) saopštio je da je Lula osvojio 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,1 odsto u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.