OVO SU ZEMLJE SA NAJBOLJIM PENZIJAMA: Prve tri su u Evropi, a evo i kakvi su USLOVI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO SU ZEMLJE SA NAJBOLJIM PENZIJAMA: Prve tri su u Evropi, a evo i kakvi su USLOVI!

Penzijski programi u zemlji su vezani za prihod

Objavljeno:

Globalni penzijski indeks Mercer CFA Instituta objavio je svoj godišnji izveštaj koji sagledava 44 globalna penziona sistema, a koji pokrivaju 65% svetske populacije.

„Za pojedince je od suštinskog značaja da imaju snažne planove za penzionisanje u radu jer visoki nivoi inflacije, rastuće kamatne stope i veća neizvesnost u pogledu ekonomskih uslova, dodaju dodatni finansijski pritisak na postojeće sisteme“, naveo je u izveštaju dr Dejvid Noks, stariji partner u Merceru i glavni autor studije.

Domaćinstva će, kako je istakao, morati da razmotre koja je prava ravnoteža između stalnog prihoda, pristupa određenom kapitalu i zaštite od budućih rizika, s obzirom na brojne neizvesnosti sa kojima se suočavaju penzioneri današnjice.

„Ključno je da shvatimo da li će sistemi prihoda od penzionisanja širom sveta biti u stanju da zadovolje potrebe i očekivanja svojih zajednica u decenijama koje dolaze”, upozorio je

Zemlja broj 1 sa najboljim penzionim sistemom u 2022 je, prema ovom izveštaju – Island, sa rejtingom A i ukupnom ocjenom 84,7.

Utvrđeno je da Island ima zdravu kombinaciju penzija u javnom i privatnom sektoru.

Na Islandu, prema web stranici Evropske komisije, morate živeti u zemlji najmanje 40 godina ili više, od 16 do 67 godina, da biste u potpunosti iskoristili starosnu penziju.

Penzija, Starac, Star čovek, Stari ljudi
foto: Profimedia

Penzijski programi u zemlji su vezani za prihod.

Zanimljivo je da i sledeća tri mesta zauzimaju evropske zemlje, kojih na top 10 listi najboljih penzionih sistema ima ukupno 7.

Zemlje sa najboljim penzijama u 2022, prema Mercerovom istraživanju:

  • Island
  • Holandija
  • Danska
  • Izrael
  • Finska
  • Australija
  • Norveška
  • Švedska
  • Singapur
  • UK (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska

Holandija je zauzela drugo mesto, odmah iza Islanda, sa rejtingom A i ocenom 84,6.

Prema internet stranici Evropske komisije, holandski penzioni sistem se sastoji od tri stuba: Zakona o opštim starosnim penzijama (AOW), dodatne penzije koja se obračunava preko poslodavca i dodatnih individualnih penzijskih politika.

Ako živite ili radite u Holandiji, osigurani ste prema AOW-u i kada dostignete zakonsku starosnu granicu za odlazak u penziju (66 godina i sedam meseci 2022. godine), imate pravo na redovne mesečne isplate.

Danska je zauzela treće mesto na listi. I ona ima rejting A i ukupnu ocenu 82.

Zemlja nudi penzionerima mogućnost prevremenog penzionisanja kada navrše 1-3 godine od starosne granice za državnu penziju (67-69 2022. godine), prema podacima Evropske komisije.

Penzija, penzioner
foto: Beta / Dragan Gojić

Sjedinjene Američke Države su zauzele daleko 20. mjesto na listi. Stekle su rejting C+ i ocenu 63,9.

Portugal se prvi put na listi našao na 24. mestu, a Meksiko je ostvario najbolji napredak u odnosu na prethodni izveštaj, zahvaljujući penzionoj reformi sprovedenoj u međuvremenu.

(Espreso/Investitor.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.