"ZABAVA JE GOTOVA" : Nova italijanska premijerka PRELOMILA, nema više OVOGA!
Đorđa Meloni, Foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

ODLUČENO

"ZABAVA JE GOTOVA" : Nova italijanska premijerka PRELOMILA, nema više OVOGA!

Za novo krivično delo "upada radi opasnog okupljanja" više od 50 osoba predviđena je kazna do šest godina zatvora i takođe otvara mogućnost prisluškivanja organizatora rejva. Jučer su vlasti hiljadama rejvera naredile da napuste žurku u skladištu koja se održavala u Modeni, prenosi Index.hr.

Objavljeno:

Nova vlada krajnje desničarske premijerke Đorđe Meloni rekla je da će organizovanje neprijavljenih rejv žurki proglasiti zločinom, nekoliko sati nakon što je zaustavila jednu u severnoj Italiji.

Za novo krivično delo "upada radi opasnog okupljanja" više od 50 osoba predviđena je kazna do šest godina zatvora i takođe otvara mogućnost prisluškivanja organizatora rejva. Jučer su vlasti hiljadama rejvera naredile da napuste žurku u skladištu koja se održavala u Modeni, prenosi Index.hr.

-Zabava je gotova! - rekao je krajnje desničarski ministar Mateo Salvini.

48 sati neprestane muzike

Stanovnici su se žalili na 48 sati neprestane tehno muzike na zabavi za Noć veštica koja je privukla mlade rejvere putem društvenih mreža iz obližnjih italijanskih gradova, kao i Belgije i Francuske.

Rejveri su planirali da ostanu do utorka, ali su bez problema napustili napušteno skladište u severnoj Modeni, a svedoci su rekli da su počistili za sobom.

Meloni kaže da novi zakon ima za cilj da zaštiti ljude od povreda i da se ne razlikuje od ostalih u Evropi. Prethodna vlada nacionalnog jedinstva već je počela da radi na promeni zakona nakon masovne rejv žurke 2021. u gradu Viterbu koja je završila smrću dvoje ljudi.

Ali, nacrt nove desničarske administracije ide i dalje, uključujući velike novčane kazne i oduzimanje zvučnih sistema.

"Cilja rejvere, a ignoriše fašistički marš"

Kritičari su upitali zašto je vlada ciljala na mlade rejvere, a ignorisala fašistički marš koji je prošlog vikenda održalo 2.000 pristalica italijanskog ratnog diktatora Benita Musolinija u crnom.

Skup je održan u Predapiju, u kojem je Musolini rođen i sahranjen. Na njemu je bilo fašističkih pozdrava i himni, obeležavao se Musolinijev marš na Rim i početak fašističke vladavine pre 100 godina.

"Fašistički marš nije narušio javni mir"

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi tvrdi da su ta dva događaja "potpuno različite stvari" jer Musolinijev marš nije narušio javni red i mir i odvijao se godinama, dok je vlasnik skladišta prijavio rejv žurku u Modeni, navodi Index.hr.

Meloni, koja je nastojala da se distancira od postfašističke politike svoje mladosti, juče je rekla da je Musolinijev marš bio "politički nešto daleko od nje na vrlo značajan način". Ali, njena prošlost dodatno je došla u fokus javnosti kad je imenovala novog zamenika ministra, koji je pre nekoliko godina izazvao buru kada se pojavila njegova slika na kojoj na desnoj ruci nosi nacističku svastiku.

Galeaco Binjami, koji je deo njenog pokreta Braća Italije, rekao je juče da oseća "duboku sramotu" zbog fotografija snimljenih 2005.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Takođe, novi kabinet Melonijeve pristao je da ukine zahtev da se lekari i medicinske sestre vakcinišu protiv kovida-19, navodeći da svi koji su suspendovani zbog svojih prigovora mogu da se vrate na posao.

Ta odluka znači da će oko 4.000 zdravstvenih radnika moći da se vrate na posao dva meseca ranije jer je suspenzija trebala da završi krajem godine. Protivnici Melonijeve optužili su je da nagrađuje antivaksere, ali je premijerka rekla da je prethodna vlada zauzela "ideološki" stav.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.