CEO SVET GLEDA U PRAVCU CRNOG MORA: Novi momenti, EVO ŠTA SE DEŠAVA, IMA LI KRAJA?
Foto: Printscreen/Youtube

SITUACIJA JE TAKVA

CEO SVET GLEDA U PRAVCU CRNOG MORA: Novi momenti, EVO ŠTA SE DEŠAVA, IMA LI KRAJA?

On je dodao da je reč o „vitalnom pitanju za desetine miliona ljudi“

Objavljeno: 10:18h

Teretni brodovi sa ukrajinskim žitaricama blokirani su danas u lukama pošto je Moskva zatražila garancije o zaštiti ruske flote u humanitarnom koridoru u Crnom moru za izvoz žitarica.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoć izjavio da je „koridoru za prevoz žitarica potrebna pouzdana i dugoročna zaštita“.

„Rusija mora jasno da shvati da će dobiti oštar globalni odgovor na svaku meru koja remeti naš izvoz hrane“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je reč o „vitalnom pitanju za desetine miliona ljudi“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je „potrebno“ dobiti od Kijeva „realne garancije o strogom poštovanju sporazuma iz Istanbula, konkretno da humanitarni koridor neće biti upotrebljen za vojne ciljeve“.

Sporazum o isporuci žitarica, potpisan je u Istanbulu 19. jula pod pokroviteljstvom Turske i UN i omogućio je izvoz miliona tona žitarica zarobljenih u ukrajinskim lukama tokom ruske ofanzive na Ukrajinu.

Rusija je u subotu objavila da „suspenduje“ učešće u sporazumu pošto je optužila Kijev da je odgovoran za napade dronovima na njenu flotu na Krimu. Napadi su izvedene korišćenjem „humanitarnog koridora“ u Crnom moru za izvoz ukrajinskih žitarica.

Ukrajina s druge strane kaže da je Rusija upotrebila lažni izgovor da ne bi sprovela sporazum.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.