LAVROV JE DANAŠNJE STANJE UPOREDIO SA VELIKOM ISTORIJSKOM KRIZOM: Nije mislio ni na JEDAN SVETSKI RAT, VEĆ NA OVO
Foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

"postoje sličnosti"

LAVROV JE DANAŠNJE STANJE UPOREDIO SA VELIKOM ISTORIJSKOM KRIZOM: Nije mislio ni na JEDAN SVETSKI RAT, VEĆ NA OVO

Kubanska raketna kriza je jedan od najkritičnijih momenata Hladnog rata

Objavljeno:

Trenutna situacija u Ukrajini je slična onoj iz perioda Kubanske raketne krize, pošto pričamo o direktnim bezbedosnim pretnjama na granici zemlje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je to rekao u intervjuu za dokumentarni film "Svet na ivici. Lekcije iz Kubanske raketne krize" objavljenim na sajtu ruskog ministarstva, preneo je TASS. Upitan da kaže na koji način je Kubanska raketna kriza iz 1962. i situacija oko Ukrajine slična, Lavrov je rekao da "postoje sličnosti".

-I 1962. godine i danas pričamo o direktnim bezbednosnim pretnjama na ruskoj granici. Danas su pretnje mnogo bliže nego (američke) rakete "Jupiter", koje su bile postavljene u Turskoj. U toku je vojna kampanja kojom se Ukrajina snabdeva svim vrstama oružja - naveo je Lavrov.

On smatra da nova generacija zapadnih političara nedgovorno pokušava da se igra na temu nuklearnog naoružanja.

-Pojavile su se političke figure u Evropi koje se igraju sa pitanjem nuklearnog oružja na neprihvatljiv način - rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: Profimedia

"NATO takođe ima nuklearke"

TASS navodi da se Lavrov prisetio kako je pre nekoliko meseci bivši francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan savetovao Rusiji da ne zaboravi da NATO takođe ima nuklearno naoružanje.

-Onda je komandant nemačke ratne avijacije Ingo Gerharc iznenada rekao da NATO treba da se pripremi za nuklearni rat, za upotrebu nuklearnog oružja, a obratio se i ruskom predsedniku pitanjem - Putine, da li smeš da se takmičiš sa nama - kazao je Lavrov.

Kubanska raketna kriza

Kubanska raketna kriza je jedan od najkritičnijih momenata Hladnog rata, a sukobu je prethodilo razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u bazi kod Izmira u Turskoj, i u bazi oko Barija u Italiji 1961.

Nakon toga je 1962. SSSR postavila nuklearne rakete na Kubi.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.