RUSKE SNAGE NAIŠLE NA NOVU PREPREKU U UKRAJINI: Železnička pruga dignuta u vazduh!
Ukrajina, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

RUSKE SNAGE NAIŠLE NA NOVU PREPREKU U UKRAJINI: Železnička pruga dignuta u vazduh!

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, ruska logistika, način na koji održavaju zalihe i komunikaciju sa snagama na terenu, našla se pod sve većim pritiskom

Objavljeno:

Ruske železnice su ključne za snabdevanje njenih trupa u Ukrajini, ali sa više od 32.000 kilometara pruga, sistem je ranjiv na napade od strane građana koji se protive ratu. A čini se da se upravo to i dešava.

Guverner ruskog regiona Belgorod objavio je u ponedeljak da je eksplozivna naprava oštetila prugu u blizini sela Novožibkovo.

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, ruska logistika, način na koji održavaju zalihe i komunikaciju sa snagama na terenu, našla se pod sve većim pritiskom.

Poslednjih meseci Ukrajina je koristila raketne sisteme HIMARS, koje je dobila od SAD, za ciljanje skladišta municije i železničkih pruga duboko iza ruskih linija na frontu i to sa velikom preciznošću.

Šteta ruskoj logistici je ključan faktor u davanju podrške ukrajinskoj kontraofanzivi, prenosi Sky News.

Poslednji napad na železničku prugu koju Moskva koristi da šalje zalihe svojoj vojsci u Ukrajini - ovog puta izgleda sa teritorije Rusije - samo će dodatno otežati njene namere.

1 / 5 Foto: Maryna Moiseyenko / AFP / Profimedia

"Rat neće proći"

Novožibkovo se nalazi u blizini ruskih granica sa Belorusijom i Ukrajinom i glavna je železnička veza sa južnom Belorusijom.

Ruska antiratna grupa pod nazivom "Stop the Wagons" (Zaustavite vagone) preuzela je odgovornost za sabotažu.

U poruci na Telegramu, grupa je rekla da je mali eksploziv prouzrokovao toliko štete da će šine morati da budu potpuno ponovo postavljene.

- Rat neće proći! - dodala je grupa.

Na fotografijama koje je podelila grupa vidi se kako nedostaje veliki komad šine u jednoj oblasti i jaz sa zakopčanim šinama u drugoj.

Sky News nije bio u mogućnosti da potvrdi autentičnost fotografija.

U objavi o incidenti u sredu, britansko ministarstvo odbrane govorilo je o značaju napada na ruske železnice.

- Ovo je najmanje šesti incident sabotaže protiv ruske železničke infrastrukture od juna za koji je odgovornost preuzela grupa "Stop the Wagons". Ovo je deo šireg trenda disidentskih napada na železnice u Rusiji i Belorusiji - navodi se u saopštenju.

Dok dugi delovi ruskih železničkih šina prolaze kroz izolovane oblasti, sistem je "izuzetno težak za obezbeđivanje od fizičkih pretnji", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Rusko rukovodstvo će biti sve više zabrinuto što je čak i mala grupa građana, koja se protivi sukobu, dovoljna da se pribegne fizičkoj sabotaži - zaključuje ministarstvo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.