NOVI POTEZI SUNAKA: Objavljeno je koji ministri OSTAJU NA FUNKCIJAMA
Riši Sunak, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

VELIKA BRITANIJA

NOVI POTEZI SUNAKA: Objavljeno je koji ministri OSTAJU NA FUNKCIJAMA

U Sunakovoj vladi neće biti mnogih dosadašnjih ministara

Objavljeno:

Britanski ministri finansija i spoljnih poslova, Džeremi Hant i Džejms Kleverli , ostaće na tim funkcijama, objavio je danas novi premijer Riši Sunak.

Sunak, koji je počeo da imenuje članove svog kabineta odmah pošto je danas stupio na dužnost, rekao je da će ministarka unutrašnjih poslova biti Suela Brejvermen, koja je ostavku na tu funkciju podnela pre nedelju dana, dok je premijerka bila Liz Tras.

U Sunakovoj vladi neće biti mnogih dosadašnjih ministara, od kojih su neki sami podneli ostavke, dok je druge danas smenio novi premijer, navodi Bi-Bi-Si.

Ministar pravde biće Dominik Rab, bivši šef diplomatije (2019-2021) i ministar za Bregzit (2018).

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Washington Post

Bivša ministraka odbrane Peni Mordant, koja je bila Sunakov glavni rival za mesto predsednika Konzervativne stranke, ostaje liderka vladajuće većine u donjem domu parlamenta.

Ministar finansija ostaje Hant, koji je tu funkciju preuzeo pre 11 dana, umesto Kvasija Kvartenga, koga je Tras smenila posle tronedeljnih previranja na finansijskim tržištima izazvanih njenim obećanjem da će znatno smanjiti poreze.

Sunak, prvi britanski premijer koji nije belac i najmlađi lider te zemlje u više od 200 godina, stupio je danas na dužnost predsednika vlade. On je juče izabran za lidera vladajuće Konzervativne stranke kao jedini političar koji je obezbedio podršku 100 poslanika te partije, koliko je bilo neophodno za kandidaturu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.