CENA NAFTE I DANAS U PADU: Evo koliko iznosi barel
Ilustracija, Foto: Profimedia

EKONOMIJA

CENA NAFTE I DANAS U PADU: Evo koliko iznosi barel

Analitičari ING-a smatraju da nesigurnost koju stvara kineska politika nulte tolerancije prema Covidu i kriza u nekretninskom sektoru potkopavaju efikasnost mjera poticanja ekonomije

Objavljeno:

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 92 dolara nakon što su kineski podaci pokazali slabu potražnju u septembru zbog stroge politike suzbijanja koronavirusa.

Na londonskom tržištu cena barela iznosila je 92,33 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po ceni od 83,65 dolara.

Trgovce su zabrinuli podaci o kineskom uvozu nafte u septembru, koji je bio veći nego mesec ranije, ali je u odnosu na prošlogodišnji septembar pao za dva posto, na 9,79 miliona barela dnevno, pokazali su carinski podaci.

"Oporavak uvoza nafte u poslednje vreme posustao je u septembru“, konstatovali su u belešci analitičari ANZ-a, tumačeći da nezavisne rafinerije nisu iskoristile dodeljene im veće uvozne kvote zbog slabije potražnje u uslovima postroženih mera suzbijanja koronavirusa.

Nafta
foto: Profimedia

Analitičari ING-a smatraju da nesigurnost koju stvara kineska politika nulte tolerancije prema Covidu i kriza u nekretninskom sektoru potkopavaju efikasnost mjera poticanja ekonomije, iako je rast kineskog BDP-a u trećem tromjesečju nadmašio očekivanja.

Podsetimo, juče je u Londonu cena sirove nafte "brent" iz Severnog mora bila manja za dolar i sada je 92,50 dolara po barelu. U Njujorku je cena svetle sirove nafte pala za 1,03 dolara i iznosila je 84,02 dolara po barelu.

(Espreso/Al Jazeera/Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.