EVO KAKO DANAS IZGLEDA DEČAK SA JEDNE OD NAJPOTRESNIJIH FOTOGRAFIJA IKADA: Roditelji ga ostavili da UMRE! (FOTO)
Dečak, Foto: Printscreen/Youtube/AJ+

SEĆATE LI GA SE?

EVO KAKO DANAS IZGLEDA DEČAK SA JEDNE OD NAJPOTRESNIJIH FOTOGRAFIJA IKADA: Roditelji ga ostavili da UMRE! (FOTO)

Bio je u užasnom stanju kada ga je Anja pronašla

Objavljeno:

Sećate li se nigerijskog dečaka koji je pronađen napušten i gladan na ulicama?

Dankinja Anja Ringren Loven spasila je život dečaku iz Nigerije kojeg su optužili za veštičarenje.

Roditelji su ga zbog toga napustili i ostavili da umre na ulici od gladi i žeđi.

Fotografija na kojoj Anja daje izmučenom i izgladnelom dečaku keks i vodu, postala je jedan od najupečatljivijih prizora koji je stigao iz Afrike poslednjih godina.

Nigerija, Dečak
foto: Printscreen/Youtube/AJ+

Humanitarna radnica Anja Ringgren Loven pronašla je dvogodišnjeg dečaka na ivici gladi i izrešetanog crvima. Ona je pružila preko potrebnu medicinsku negu i usvojila dečaka, dajući mu ime Houp.

Nakon što je napušten od strane svoje zajednice, maleni dečak, kojem su kasnije dali ime Houp, preživljavao je hraneći se otpacima i smećem. Bio je u užasnom stanju kada ga je Anja pronašla.

Potom je zamolila ljude preko interneta da doniraju novac za lečenje malenog Houpa, pa je iz čitavog je sveta primila donacije u vrednosti od 2 miliona dolara.

Anja s vremena na vreme obaveštava javnost preko svojih naloga na društvenim mrežama o Houpovom napretku i odrastanju, pa je tako pre mesec dana podelila novu fotografiju ovog dečaka čija je priča rasplakala svet. On je danas zdrav, nasmejan i srećan.

„Mislim da je sigurno reći da je moja i Houpova slika postala jedna od najzastupljenijih slika na svetu. Svakog dana se deli na društvenim mrežama i ima milione lajkova. Nakon spasavanja Houpa 2016. godine, intervjuisali su me mediji širom sveta i od tada je priča o Houpu objavljena u mnogim člancima“, napisala je Anja na Instagramu.

Dodala je da je Houpova priča podseća na „Ružno pače“ H.K.Andersena.

„U priči, labud se rađa u porodici pataka i ide od mesta do mesta prezren i osuđivan od svih koje stretne. Na kraju se pretvara u labuda i pronalazi svoje pravo mesto u svetu“, napisala je Anja.

Maleni dečak je 8 meseci jedva preživljavao na ulici, a roditelji su ga napustili nakon što je označen kao veštica.

Iako je u državi Akva Ibom, gde je pronađen Houp, krivično delo označavanje deteta kao veštice, praksa i dalje postoji u nekim zajednicama.

Verovanje u vradžbine utiče na ljude širom sveta.

U Gambiji je više od 1.000 ljudi optuženih da su veštice 2009. zatvoreno u pritvorske centre i primorano da popiju opasan halucinogeni napitak.

Deca optužena da su veštice često bivaju izopštena i napuštena od strane njihovih porodica i zajednica.

Bez ikakve podrške, ova deca su u ekstremnom riziku od smrti od neuhranjenosti.

Oko 45% smrtnih slučajeva dece mlađe od pet godina povezano je sa neuhranjenošću.

Prema Mreži za prava deteta i rehabilitaciju, siromaštvo je pokretački faktor u stalnom verovanju u veštičarenje, posebno u zajednicama koje nemaju pristup obrazovanju. „Hiljade dece se optužuje da su veštice i oboje smo videli mučenje dece, mrtve dece i uplašene dece“, rekao je Loven na Fejsbuku.

Otkako je pronađen, Houp je doživeo potpunu transformaciju. Izgleda mnogo zdravije i srećnije nakon što je dobio nekoliko kilograma i podvrgnut tretmanu zbog zdravstvenih komplikacija.

Njegova priča inspirisala je ljude da doniraju preko milion dolara Fondaciji za obrazovanje i razvoj afričke dece, neprofitnoj organizaciji koju je osnovao Loven i koja spasava takozvanu „decu veštica“ u Nigeriji.

Njena organizacija čuva i brine o 35 druge dece koja su zbog ovog štetnog verovanja ostavljena na ulici.

Uprkos tome što su mu šanse da preživi bile tako male, Hope se značajno oporavio i njegova priča je donela preko potrebnu svest o deci u sličnim situacijama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.