SVE OČI UPRTE U ERDOGANA: Od OVOG sporazuma ZAVISI skoro CEO SVET!
Erdogan, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

hoće li biti produžen sporazum?

SVE OČI UPRTE U ERDOGANA: Od OVOG sporazuma ZAVISI skoro CEO SVET!

„SAD to treba i direktno da kažu Rusiji“, dodao je izvor

Objavljeno:

Sporazum u vezi sa izvozom žita, sklopljen između Ukrajine i Rusije uz posredovanje Turske i Ujedinjene nacije, a koji ističe u novembru, biće verovatno produžen, izjavio je danas diplomatski izvor u Ankari.

On je za Tas s istakao da veruje da će ugovor biti produžen s obzirom na ulogu koju igra u snabdevanju hranom u svetskim razmerama.

Tome u prilog ide jucerašnja izjava turskog lidera Režepa Tajipa Erdogana da ne vidi prepreke za produženje Istambulskih sporazuma.

„Ponovo sam se uverio u to na sastancima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“, citirao Erdogana televizijski kanal TRT.

Redžep Tajip Erdogan, Antonio Gutereš, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Od 20. oktobra više od 8 miliona metričkih tona poljoprivrednih proizvoda izvezeno je iz Ukrajine preko crnomorskog koridora za izvoz žita.

Od toga 62 odsto isporuka otišlo je u Evropu, 19,5 odsto u Aziju, 13 odsto u Afriku i 5,3 odsto u zemlje Srednjeg istoka.

„Istanbulski sporazum već je dokazao svoj značaj i igra važnu ulogu u obezbeđivanju prehrambene bezbednosti širom sveta, a izuzetno bitno je da u budućnosti glavni tokovi hrane idu u siromašne zemlje“, preneo je diplomatski izvor.

Značaj ovog dogovora nesumnjivo će rasti s početkom isporuke ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva državama kojima je to neophodno, naveo je izvor uz napomenu da se Rusiji moraju dati garancije da njeni tovari neće potpadati pod direktne ili sekundarne sankcije.

On je podsetio na nedavnu izjavu portparola turskog predsednika Ibrahima Kalina koji je rekao da ga je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven uveravao u takve garancije u ime Vašingtona.

„SAD to treba i direktno da kažu Rusiji“, dodao je izvor.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.