PO OVOME ĆE I SRBI PAMTITI LIZ TRAS: Premijerka dala OSTAVKU samo 6 nedelja nakon dolaska na FUNKCIJU
Liz Tras, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

POLITIČKI POTRES U BRITANIJI

PO OVOME ĆE I SRBI PAMTITI LIZ TRAS: Premijerka dala OSTAVKU samo 6 nedelja nakon dolaska na FUNKCIJU

Liz Tras rođena je 1975. godine u Oksfordu, a živela je u Londonu i Norfolku, a studirala je na univerzitetu u Oksfordu gde je studirala filozofiju, politiku i ekonomiju, i bila aktivna u studentskoj politici, isprva za liberalne demokrate

Objavljeno: 16:05h

Liz Tras, koja je danas podnela ostavku na mesto premijera britanske vlade, ostaće upamćena po dve stvari.

Prva je da je poslednja britanska premijerka koja je dobila mandat od kraljice Elizabete II, nekoliko dana pre nego što je ona preminula. Druga stvar je činjenica da je u Dauning stritu provela 44 dana, što je karakteriše kao premijerku sa najkraćim stažom u Britaniji.

Liz Tras, Kraljica Elizabeta II, Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Liz Tras rođena je 1975. godine u Oksfordu, a živela je u Londonu i Norfolku, a studirala je na univerzitetu u Oksfordu gde je studirala filozofiju, politiku i ekonomiju, i bila aktivna u studentskoj politici, isprva za liberalne demokrate.

Na Oksfordu je prešla u konzervativce.

Nakon diplomiranja, radila je kao računovođa za Šel i Kejbl end Vajerles, i udala se za kolegu računovođu Hjua O'Lirija 2000. godine, sa kojim ima dve ćerke.

Liz Tras
Liz Trasfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Na premijerskoj poziciji ostaće upamćena po objavljivanju fiskalnog paketa, tzv. mini-budžeta, koji je izazvao previranja na berzi - počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što je retkost.

Podsećamo, Kvartenga je u međuvremenu zamenio novi ministar, Džeremi Hant, koji je promenio maltene sve stavke iz mini-budžeta.

Kvasi Kvarteng
Kvasi Kvartengfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

A juče je Trasovoj okrenula leđa i ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.