EVO KOLIKO GODINA IMA NOVA PREMIJERKA VELIKE BRITANIJE: Ostaćete u šoku!
Liz Tras, Foto: Profimedia

iznenadićete se

EVO KOLIKO GODINA IMA NOVA PREMIJERKA VELIKE BRITANIJE: Ostaćete u šoku!

Meri Elizabet Tras je britanska političarka koja je mandatarka i lider Konzervativne stranke

Objavljeno: 13:54h

Liz Tras izabrana je danas za lidera britanske vladajuće Konzervativne partije, čime je automatski postala novi premijer Velike Britanije.

Tras je britanska političarka koja je mandatarka i lider Konzervativne stranke.

Ona je državni sekretar za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj od 2021. i ministarka za žene i ravnopravnost od 2019. godine.

Član Konzervativne stranke, članica je parlamenta (MP) za Jugozapadni Norfolk od 2010. godine.

Ona je služila na različitim pozicijama u kabinetu pod premijerima Dejvidom Kameronom, Terezom Mej i Borisom Džonsonom.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Trusova je pobedila na izborima za rukovodstvo Konzervativne stranke 5. septembra 2022. pobedivši svog rivala Rišija Sunaka.

Ona će postati premijer 6. septembra, treća žena na toj funkciji.

Tras je pohađala Merton koledž u Oksfordu i bila je predsednik Liberalnih demokrata Univerziteta Oksford. Godine 1996. diplomirala je i pridružila se Konzervativnoj stranci.

Radila je u "Shell i Cable & Vireless", i bila je zamenica direktora "Think Tank Reform". Tras je izabrana za Jugozapadni Norfolk na opštim izborima 2010. godine. Kao pomoćni savetnik, ona je pozvala na reformu u nekoliko oblasti politike, uključujući brigu o deci, matematičko obrazovanje i ekonomiju.

Osnovala je "Free Enterprise Grou"p konzervativnih poslanika i napisala je brojne radove i knjige, uključujući After "the Coalition" (2011) i "Britannia Unchained" (2012).

Tras je bila parlamentarni državni podsekretar za brigu o deci i obrazovanje od 2012. do 2014. godine, pre nego što ga je Kameron imenovao u kabinet kao državni sekretar za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja u rekonstrukciji kabineta 2014. godine.

Iako je bila pristalica kampanje "Britanija jača u Evropi“ za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji na referendumu 2016. godina, podržala je Bregzit nakon rezultata.

Nakon što je Kameron podneo ostavku u julu 2016. godine, Tras je do maja imenovana za državnog sekretara za pravosuđe i lorda kancelara, čime je postala prva žena lord kancelar u hiljadugodišnjoj istoriji ove kancelarije.

Nakon opštih izbora 2017, Tras je imenovana za glavnog sekretara trezora.

Nakon što je Mejova dala ostavku 2019. godine, Tras je podržala Džonsonovu kandidaturu da postane lider konzervativaca.

1 / 7 Foto: Profimedia

Dodatnu ulogu ministra za žene i ravnopravnost preuzela je u septembru 2019. Prešla je iz Odeljenja za međunarodnu trgovinu da bi bila unapređena u državnog sekretara za spoljne poslove, poslove Komonvelta i razvoja tokom rekonstrukcije kabineta 2021. godine.

Imenovana je za glavnog pregovarača Vlade sa Evropskom unijom i za predsedavajućeg Saveta za partnerstvo EU-UK u decembru 2021.

Liz Tras je rođena 26. jula 1975. godine, što znači da ima 47 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.