MASOVNA HAPŠENJA: Iranci tvrde da su u PITANJU STRANCI
Foto: Profimedia

IRAN

MASOVNA HAPŠENJA: Iranci tvrde da su u PITANJU STRANCI

Fars, za koga se veruje da je povezan sa iranskom Revolucionarnom gardom, nije naveo kada i gde su izvršena hapšenja, preneo je Rojters

Objavljeno:

Iranske snage bezbednosti uhapsile su 14 stranaca zbog njihovog učešća u antivladinim protestima, saopštila je danas poluzvanična novinska agencija Fars.

U nedavnim neredima u Iranu uhapšeni su državljani 14 zemalja, uključujući državljane SAD, Rusije, Austrije, Francuske, Velike Britanije i Avganistane, od kojih su najbrojniji avganistanski državljani“, preneo je Fars, ne navodeći izvor.

Fars, za koga se veruje da je povezan sa iranskom Revolucionarnom gardom, nije naveo kada i gde su izvršena hapšenja, preneo je Rojters.

Iran
foto: Profimedia

Za sada se ne zna da li je među njima devet stranaca za koje je Teheran prošlog meseca naveo da su bili uhapšeni zbog povezanosti s protestima.

Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da su snage bezbednosti ubile više od 200 ljudi, dok je na stotine povređeno i na hiljade uhapšeno na protestima.

Iranska vlada je proteste opisala kao zaveru neprijatelja Irana, uključujući SAD i optužila demonstrante za nasilje u kojem je ubijeno najmanje 26 pripadnika snaga bezbednosti.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.