POTEZ OCA POGINULOG RUSKOG VOJNIKA ŠOKIRAO ZAPAD: Putin lično URGIRAO, odjeknuo je prečudan snimak (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

BAŠ ČUDNO

POTEZ OCA POGINULOG RUSKOG VOJNIKA ŠOKIRAO ZAPAD: Putin lično URGIRAO, odjeknuo je prečudan snimak (VIDEO)

– Kupili smo potpuno nov auto u znak sećanja na našeg sina – kazao je otac pokazujući belu Ladu Grantu u garaži

Objavljeno:

Stariji vodnik ruske vojske Aleksej Malov (32) poginuo je 26. februara kao komandir jednog od tenkova koji su prvi krenuli u juriš na Ukrajinu. U nedelju je državna televizija objavila prilog o porodici tenkiste iz sela Vjazovka, ali je mnogima zapalo za oko to što je od novca isplaćenog za njegovu pogibiju otac kupio auto kojim se pohvalio novinarima.

– Kupili smo potpuno nov auto u znak sećanja na našeg sina – kazao je otac pokazujući belu Ladu Grantu u garaži.

Ovaj ne baš jeftin automobil je, kako se navodi u prilogu, kupljen novcem koji se u narodu naziva “kovčeg”, a dodeljuju ga ruska država i lokalna samouprava (u ovom slučaju Saratovske oblasti) kao jednokratnu pomoć porodicama vojnika stradalih u ratu.

Otac je dodao da je Aleksej, čije je ime istaknuto na Saratovskom spomeniku vojnicima stradalim u ratovima izvan granica Rusije, oduvek želeo ovakav beli automobil, a onda tužno konstatovao da će mu prva vožnja biti do groblja.

Roditelji kažu da tamo odlaze jednom nedeljno i da im je previše bolno da to rade češće.

Takav automobil, prema podacima sa sajta Lade, košta oko 700 hiljada rubalja (oko 12.400 evra ili 1.450.000 dinara). Ne zna se koliko je porodici tačno isplaćeno, ali po zakonu je trebalo da bude nekoliko puta više od vrednosti kola: 7,4 miliona rubalja paušalno, 5 miliona po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina i 1 milion od regionalnih vlasti, piše portal Meduza.io.

Malov je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost, a Putin je, kako se navodi u tv prilogu, lično zvao njegovu majku i ponudio da njihovog starijeg sina povuče iz rata. On je međutim odbio da se vrati kući, navodno u želji da osveti svog brata. Trenutno je na odsustvu tokom redovne rotacije i čeka da se vrati na front.

Detalji oko Alekseje pogibije nisu potpuno jasni. Njegov tenk je navodno pogodio helikotper, a on je preminuo kasnije od zadobijenih povreda.

Britanski tabloidi objavili su detalj o kupovini automobila, a Dejli star je taj postupak oca nazvao “odvratnim”. Takođe su naveli da je ceo prilog bio “bizarna propaganda” sa ciljem da se pokaže kako postoji “korist” od gubitka sinova u ratu.

(Espreso/objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.