JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT U RUSKOJ VOJSCI: Komesar zadužen za mobilizaciiju PRONAĐEN MRTAV (FOTO)
Roman Malik, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

JEZIVO

JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT U RUSKOJ VOJSCI: Komesar zadužen za mobilizaciiju PRONAĐEN MRTAV (FOTO)

"Malikovo telo je navodno nađeno kako visi u očiglednom slučaju samoubistva blizu njegove kuće", naveo je

Objavljeno: 15:07h

Roman Malik (49), vojni komesar za grad Partizansk na ruskom Dalekom istoku koji je bio odgovoran za mobilizaciju i regrutaciju u regionu, umro je uveče 14. oktobra.

O njegovoj smrti izvestila je gradska administracija putem ruske društvene mreže “VKontakte”, prenela je Meduza.io.

“Srce snažnog i hrabrog čoveka, koji je prošao kroz mnoga ‘žarišta’ ali se nikad nije slomio pod teretom teških vojnih dešavanja i mnogih gubitaka, je stalo”, navodi se u saopštenju u kojem je Malikova smrt opisana kao “tragična”.

Lokalni list “Vremja Peremen” piše da je telo komesara “sa znakovima samoubistva” pronađeno “na ogradi”, dok kanal “Meš” na “Telegramu” navodi da je Malikovo telo nađeno “blizu ograde”. Policija istražuje mogućnost i samoubistva i ubistva. Oni bliski Maliku ne veruju da je u pitanju samoubistvo, ističe “Meduza”.

Frilens reporter čije je korisničko ime na "Tviteru" "Fifti šejds of vej" napisao je da je "potpukovnik Roman Malik bio glavni vojni zvaničnik zadužen za Putinovu mobiizaciju".

"Malikovo telo je navodno nađeno kako visi u očiglednom slučaju samoubistva blizu njegove kuće", naveo je.

I Neksta TV je prenela na "Tviteru" da je u Primorskom kraju pronađeno komesarovo telo.

"Poznato je da se Malik borio u Čečeniji a nije se skoro žalio na svoje zdravlje", navela je "Neksta".

Haotična mobilizacija

Ruska mobilizacija počela je 21. septembra. Vlasti su objavile da planiraju da pozovu 300.000 rezervista, dok je “Meduza” izvestila da Moskva u stvari planira da sazove 1,2 miliona ljudi, što Kremlj poriče.

Do sada se ovaj proces odvijao haotično, praćen protestima, masovnim bežanjem Rusa preko granica, pucnjavama, čak i samopovređivanjem potencijalnih regruta te smenama u regionalnim i vojnim vlastima. Početkom oktobra je guverner oblasti Habarovsk Mihail Degtjarjev rekao da je tamošnji vojni komesar smenjen nakon što je polovina novomobilisanih poslata kući jer nisu ispunjavali potrebne uslove.

Uprkos najavi Ministarstva odbrane da će se mobilisati samo oni koji su već služili vojsku, imaju vojnu specijalizaciju i prethodno borbeno iskustvo, stalno se pojavljuju informacije o regrutaciji onih koji ne ispunjavaju te kriterijume.

Kraj regrutacije?

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je da se takve greške isprave, pa su neki od inicijalno regrutovanih poslati nazad kući.

1 / 4 Foto: Printscreen/Telegraf

Državna novinska agencija “RIA novosti” objavila je u ponedeljak da je u Moskvi završena delimična mobilizacija, međutim već narednog dana je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da odluka o završetku delimične mobilizacije u celoj zemlji još nije doneta, ali da je jedan broj regiona već sproveo planove mobilizacije.

Sam Putin je prošle nedelje rekao da će delimična mobilizacija u zemlji biti završena za dve nedelje i da nema planova za dodatnu. Borbena obuka regruta započela je ovog meseca, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije u njihovim centrima za obuku i na pozadinskim poligonima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.