SAMO ŠTO JE DOŠLA DO POZICIJE, A VEĆ JOJ SE TRESE FOTELJA: I poslanici iz stranke Liz Tras traže njenu OSTAVKU!
Liz Tras, Foto: Profimedia

VELIKA BRITANIJA

SAMO ŠTO JE DOŠLA DO POZICIJE, A VEĆ JOJ SE TRESE FOTELJA: I poslanici iz stranke Liz Tras traže njenu OSTAVKU!

Kritike na račun rada Trasove došle su i iz SAD, a Bajden je kazao kako je "Liz napravila grešku prilikom kreiranja prvobitnog plana"

Objavljeno:

Britanska premijerka Liz Tras suočava se sa pritiskom da podnese ostavku čak i u redovima njene Konzervativne partije, i to samo šest nedelja nakon što je ušla u Dauning strit.

Trasova i njen bivši ministar finansija, Kvasi Kvarteng, objavili su 23. septembra fiskalni paket, tzv. mini-budžet, koji je izazvao previranja na berzi - počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što je retkost, prenosi CNBC.

Podsećamo, Kvartenga je u međuvremenu zamenio novi ministar, Džeremi Hant, koji je promenio maltene sve stavke iz mini-budžeta.

Kritike na račun rada Trasove došle su i iz SAD, a Bajden je kazao kako je "Liz napravila grešku prilikom kreiranja prvobitnog plana".

Sve u svemu, deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen. Odbačeno je planirano smanjenje korporativnih poreza i plan za ukidanje poreza na dohodak najbogatijih poreskih obveznika, a skraćen je i period garantovanih subvencija za račune energije domaćinstava i preduzeća - sa dve godine na samo šest meseci.

Najnovije planove vlade je juče objavio Hant, samo tri dana nakon preuzimanja nove dužnosti. On je, inače, četvrti ministar koji je preuzeo tu funkciju od jula, što dovoljno govori o tome u kakvom se problemu nalazi Britanija.

Premijerka Liz Tras je u petak smenila Kvasija Kvartenga, a sada je poslanici iz celog političkog spektra pozivaju da i ona ode za njim. Ne tako davno, činilo se da bi baš ona mogla da počisti "nered" koji je ostao za Džonsonom, premda se u startu znalo da to neće biti nimalo lak zadatak.

Poslanici iz njene stranke je otvoreno pozivaju da podnese ostavku, pri čemu se navodi da je do 100 članova Konzervativne stranke potpisalo pisma o nepoverenju premijerki, prema izveštajima medija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Angela Ričardson, konzervativna poslanica iz okruga Gildford, rekla je za radio Tajms da "više nije održivo" da Trasova ostane premijerka, dok je Džejmi Volis, poslanik Konzervativne partije iz Bridženda, uputio pismo premijerki sa zahtevom da podnese ostavku.

"Tražim od vas da se povučete sa mesta premijera jer smatram da više nemate poverenje zemlje ili stranke. To je ispravan put da se obezbedi stabilnost, bezbednost i prosperitet ljudi kojima sve dugujemo", naveo je Volis u pismu.

Lider opozicione Laburističke partije, Keir Starmer, u subotu je poručio preko Tvitera da "Torijevci više nemaju mandat i poverenje britanskog naroda".

Laburisti su takođe pozvali da se Trasova suoči sa nadzorom zakonodavaca, pošto je odgovorila na samo četiri pitanja novinara na konferenciji u petak.

- Liz Tras mora barem da odgovori na pitanja poslanika koji predstavljaju porodice čiji je život doveden u opasnost - rekao je Štarmer.

Ispitivanje javnog mnjenja agencije Opinium Research pokazuje da su laburisti spremni za ubedljivu pobedu na sledećim izborima, prenosi Gardijan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.