SKANDAL U NACIONALNOJ GALERIJI: Prosule SUPU OD PARADAJZA po slici čuvenog SLIKARA, a ni tu nisu STALE! (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen/Twitter/@damiengayle

DRAMA

SKANDAL U NACIONALNOJ GALERIJI: Prosule SUPU OD PARADAJZA po slici čuvenog SLIKARA, a ni tu nisu STALE! (VIDEO)

Obe aktivistkinje su uhapšene za nanošenje materijalne štete i narušavanje reda

Objavljeno:

Klimatske aktivistkinje prosule su danas konzerve supe po slici čuvenog slikara Vinseta van Goga "Suncokreti" u Londonskoj nacionalnoj galeriji, saopštila je grupa "Stop nafti".

Grupa, koja protestuje već dve nedelje u prestonici Velike Britanije, prikazala je video snimak, na kojem dve žene bacaju dve konzerve supe od paradajza preko slike, jedne od pet verzija koje su izložene u muzejima širom sveta, preneo je Rojters.

- Policija je brzo stigla na lice mesta u Nacionalnu galeriju, neposredno nakon što su dve aktivistkinje "Stop nafti" bacile tečnost na sliku i onda su se lepkom zalepile za zid - navela je policija na Tviteru.

Obe aktivistkinje su uhapšene za nanošenje materijalne štete i narušavanje reda, dodaje se.

Iz galerije nisu komentarisali incident.

"Stop nafti" navodi da je slika, koja je iz 1888. godine, vredna 84,2 miliona dolara.

- Šta vredi više, umetnost ili život? Da li vredi više od hrane? Više od pravde? Da li vas više brine zaštita slike ili zaštita naše planete i ljudi? Кriza troškova života deo je cene naftne krize, gorivo je nedostupno milionima hladnih, gladnih porodica. Ne mogu sebi priuštiti ni da zagreju konzervu supe - rekao je jedan od aktivista.

Grupa aktivista je blokirala puteve oko parlamenta prethodnih nekoliko dana, a prošle nedelje policija je rekla da je više od 100 ljudi uhapšeno na protestima ekoloških grupa.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.