OVE DVE EVROPSKE DRŽAVE IMAJU SOPSTVENO NUKLEARNO ORUŽJE: Evo gde se čuvaju BOJEVE GLAVE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, AP, Ilustracija/Espreso.co.rs

NUKLEARNO ORUŽJE

OVE DVE EVROPSKE DRŽAVE IMAJU SOPSTVENO NUKLEARNO ORUŽJE: Evo gde se čuvaju BOJEVE GLAVE!

Srećom, nijedno od ovih oružja nije korišćeno u ratu od američkih bombardovanja Hirošime i Nagasakija 1945. godine

Objavljeno:

Zapad je u više navrata upozorio da nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina treba shvatiti ozbiljno. Ove pretnje dolaze u trenutku kada članice NATO planiraju da sledećeg meseca organizuju zajedničke vežbe nukelarnog odvraćanja.

Putin je u više navrata rekao da je spreman da upotrebi "sva raspoloživa sredstva" kako bi zaštitio rusku teritoriju, uključujući i četiri aneksirana ukrajinska regiona i poluostrvo Krim.

U EU Putinove pretnje shvata ozbiljno i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Putin ne može da nas uceni svojim rečima. Imamo vrlo jasan stav o tome kako želimo da nastavimo dalje - rekla je ona.

Prema podacima Međunarodnog instituta za mir u Stokholmu, Rusija poseduje 5.977 nuklearnih glava, najviše na svetu. Među ovim bojevim glavama su i 1.500 onih koje čekaju da budu demontirane.

Oko 1.600 nukelarnih glava je već raspoređeno, što znači da se nalaze prikačene na neku raketu ili su u bazama u kojima se nalaze operativne snage.

Koje države u Evropi imaju nukelarno oružje?

U evropi dve države imaju sopstveno nukelarno oružje i to su Francuska i Velika Britanija. Procenjuje se da zajedno imaju 515 nukelarnih glava, od kojih je 400 raspoređeno, pokazuju podaci kojima raspolaže Institut u Stokholmu.

Veruje se da SAD imaju oko 100 nuklearnih glava u Evropi koje su raspoređene u njihovim bazama. Veruje se da su one smeštene u Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Od 5.428 nuklearnih bojevih glava, koje poseduje SAD, oko 3.708 je operativno, dok ostatak čeka da bude detonirano.

Radijacija, Nuklearno oružje
foto: Profimedia, Printscreen, federation of american scientists

NATO će sledeće nedelje nastaviti pripreme za svoje godišnje vežbe nukelarnog odvraćanja, koje će trajati nedelju dana i na kojima učestvuju sve članice Alijanse.

Američka ambasadorka u NATO istakla je da ove vežbe nemaju nikakve veze sa aktuelnim sukobima u Ukrajini.

- Nukelarno odvraćanje je ključna karakteristika NATO odbrane. Zbog toga saveznici redovno sprovode ove vrste vežbi. Ovo bi NATO organizovao bez obzira na dešavanja u Ukrajini - rekla je ambasadorka u izjavi za Euro news.

Ko može da razvija ovo naoružanje?

U teoriji, skoro svako ko poseduje odgovarajuću tehnologiju, znanje i postrojenja može da razvija nukelarno oružje. Ali, da li je državama dozvoljeno da ih prozvode? To je sasvim druga priča.

Razlog za to je Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja čiji je cilj da se spreči širenje nuklearnog naoružanja i promoviše razoružavanje.

Od 1970. godine, 191 država se pridružila ovom sporazumu. Sporazum su potpisale i SAD, Rusija, Velika Britanija i Kina. Ovih pet zemalja nazivaju se nuklearnim silama i njima je dozvoljeno da imaju nuklearno naoružanje zato što su proizvodile i testirale nuklearne bombe pre nego što je sporazum stupio na snagu 1967. godine.

Iako ove zemlje poseduju nuklearno oružje, na osnovu sporazuma moraju da smanje njihovu količinu i ne smeju zauvek da ga čuvaju.

Izrael (koji nikada nije potvrdio niti demantovao postojanje nuklearnih raketa), Indija i Pakistan nikada nisu pristupili ovaj Sporazum, a Severna Koreja se iz njega povukla 2003. godine.

Nekada je bilo nuklearnog oružja i u drugim državama. U vreme raspada SSSR 1991. godine, Belorusija, Ukrajina i Kazahstan imale su bivše sovjetsko nuklearno oružje na svojoj teritoriji. U zamenu za međunarodna uveravanja za svoju bezbednost, sve tri zemlje su predale svoje oružje Rusiji, piše The conversation.com.

Hirošima
Hirošimafoto: Profimedia

Srećom, nijedno od ovih oružja nije korišćeno u ratu od američkih bombardovanja Hirošime i Nagasakija 1945. godine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.