KONOBARICA ŠOKIRANA POTEZOM NEMACA: Sve je OBELODANILA i osula PALJBU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/louiscozz

ŠOKIRALA SE POTEZOM

KONOBARICA ŠOKIRANA POTEZOM NEMACA: Sve je OBELODANILA i osula PALJBU! (VIDEO)

Za većinu evropskih turista napojnica je tradicija koju treba sačuvati - 62 odsto Engleza, 58 odsto Francuza i 44 odsto Talijana izjasnilo se u prilog ostavljanja napojnice

Objavljeno:

Bakšiš konobarima, barmenima i nosačima prtljaga je nekako postao deo opšte kulture. Mnogima i sama zarada zavisi od toga, ali nemački turisti izgleda nemaju tu naviku. Jedna konobarica je naišla baš na nemačke turiste i doživela neprijatnu situaciju.

I dok neke konobarice otkrivaju trikove za veću zaradu, postoje i one koje se žale na iznos koji dobijaju od gostiju. Naime, konobarica Grejsi Rouz izazvala je raspravu na društvenim mrežama nakon što je otkrila da su joj gosti ostavili samo tri dolara na račun od 122 dolara.

Zbog toga je odlučila da pita goste da li je njena usluga bila loša. Tada je dobila odgovor koji nije očekivala.

"Ovo je račun. Kako vam ovo izgleda? Uvećaću. Pre svega, mrzim kada ljudi napišu broj (ukupni iznos sa napojnicom) i teraju vas da izračunate kako biste shvatili kolika je napojnica. Svejedno, da li je ovo 125 dolara ili 7,25 dolara (tj, da su napisali iznos napojnice u deo za ukupan iznos)? Nekako izgleda kao sedam, zar ne?", rekla je konobarica još vidno uzbuđena i dodala: "Pokazala sam koleginici ovih 125 dolara, a oni su mi dali tri dolara? Ili su mislili da ostave 7,25 dolara. Mislila sam da će zbog tri piva i dva vina dati napojnicu makar barmenu, zar ne? Pitala sam i šefa, koji mi je rekao da odem i kažem im. Pretpostavila sam da su bili stranci, jer su govorili drugim jezikom i imali su prevodioca. Pomislila sam: 'Možda oni ne znaju da bi trebalo da daju napojnicu", rekla je devojka.

Konobar, Kafić, Kafa, Usluga
foto: Profimedia

"Ne znam da sam trebala to da uradim, ali jesam. Otišla sam do njih i rekla: 'Oprostite, pitam se da li ovde piše 125 ili 7,25?'. Odgovorili su da je to 125. Onda sam ih pitala da li nešto nije bilo u redu, jesam li toliko loše radila da je bakšiš samo tri dolara. Onda su počeli da pričaju na nekom drugom jeziku i rekli: 'Pa mi smo iz Nemačke, ne dajemo bakšiš u našoj zemlji. Mislimo da je to dobro", ispričala je konobarica, objašnjavajući da se u SAD-u daje bakšiš između 15 i 20 odsto računa jer konobari imaju platu samo dva dolara na sat.

"Rekla sam: 'Okej, samo vam govorim da znate za sledeći put. Ako ne želite da mi date napojnicu, recite.' Zar sam trebala da vičem na njih?", rekla je konobarica, a potom je usledila rasprava brojnih korisnika.

Inače, za većinu evropskih turista napojnica je tradicija koju treba sačuvati - 62 odsto Engleza, 58 odsto Francuza i 44 odsto Talijana izjasnilo se u prilog ostavljanja napojnice, dok polovina Španaca smatra da je treba obuhvatiti računom. Istraživanje, koje je obuhvatilo 2,500 stanovnika Evropske unije, pokazalo je da su američki putnici najdarežljiviji kada je reč o ostavljanju bakšiša, dok su "Oskara" za škrtost ubedljivo poneli nemački turisti.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.